طب سنتی و گیاهی

پوست خشک اطفال را با طب سنتی چگونه نرم کنیم

دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, پوست و مو, کودکان

سوال: برای پوست خشک دختر ۱۳ ساله ام چه کنم

جواب

1- موادی همچون : تخم مرغ ، ادویه جات تند و زیاد و مکرر ، رب گوجه کارخانه ای( غفلت از مصرف زردچوبه یا رب انارشیرین ) بادمجان، تنقلات کارخانه ای ، انواع سس ، موز، ماکارونی ، هلو ، خربزه، انجیر و... .پرهیز داده شود .
۲- یک احتمال قوی هست که فرزند شما دربدو تولدش دارای زردی بوده و شما در دادن ترنجبین نوبه ای برای پاکسازی روده اش بصورت مستمر غافل شده ای و حالا باید ترنجبین و بارهنگ دمنوش را هفتگی به او حتی در بزرگسالی بخورانی .
۳- خوردن عرقیات سرد ( بید و نیلوفر وکاسنی و ختمی ) مخلوطش به اندازه یک استکان و میوه لیمو شیرین و آب انار شیرین و کدو خورشتی آب پزو بخارپز در خنک کردن پوست بسیار موثر است.
۴- استحمام با سدر و ماست و یا ضماد ژل اسفرزه بصورت دوره ای مورد تاکید است .
۴- ضماد حنا به کف پاها و حتی دست در کشیدن حرارت بالای تنه بسیار مفیداست .
۵- پرهیز از چای و یا حداقل کم رنگ
۶- کاهش ادویه تند در تغذیه و ضرورت دوره ای خوراندن آشجات آلو و گشنیز و اسفناج و جو و مواد آبکی در رطوب دهی روده ها بسیار موثرند .
۷-خشکی پوست ناشی از حرارت بالای روده و خشکی روده و حتی عفونت در مجموعه شکم و لگن است پس مالیدن روغن زیتون مالشی یا روغن بادام شیرین با پایه بادام و خوراندن بارهنگ و یا ترنجبین و یا شیرخشت بصورت دوره ای دردفع یبوست موثرند .
۸- گوشتها عموما خشکی دهنده هستند پس از پودرسماق برای گوشت و یا پودر لیموعمانی برای برنج و یا طبخ خورشتها به مقدارزیاد هرگز غفلت نشود .
۹- درقرن ۲۱ دست نامیمون و مشکوک در کشورمان مزاج ها و خلط ثانویه را از دموی بودن یعنی ( گرم وتر ) که بهترین شرایط برای زندگی ما بوده است وارد صحنه سیاستگزاری شده با تغذیه های تفننی مارا به سمت مزاج صفراوی ( یعنی گرم و خشک ) و یا مزاج سوداوی ( سرد و خشک ) که وجه مشترکشان خشکی و خشکی کشانده و لذا امروزه شاهد عارضه خشکی و حرارت بالا درکبد ها هستیم پس ما باید در تغذیه ها مدیریت کنیم مثلا روغن نباتی و مایع و فست فودها و هله و هوله غربی را از سرسفره را خارج کرده و به سمت سفره و تنقلات ایرونی و طبیعی خودبازگردیم .
۱۰- ماباید به محض احساس داشتن ادرار و مدفوع بایستی در تخلیه آن بکوشیم تا بخار فضولات ناشی از تجمع مواد دفع شدنی خطرناک حیات نگیرد .
۱۱- غفلت ما از حضور شوینده ها و استعمال اسانسهای شیمیایی در لباس شستن و پاکیزگی ها باید مورد تجدید نظر قرار گیرد .
۱۲- یکساعت قبل از استحمام و پس ازخروج از حمام مالیدن روغن های بنفشه و زیتون مالشی و ختمی و کدو به دست و پا و سینه بسیار موثر است .
۱۳- استحمام با صابون ختمی موثر است .

ماء الجبن بعنوان ماده پاکسازی کننده خون و اخلاط کثیف در طب سنتی چیست

دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, خواص دارویی گیاهان, مزاج ها, تغذیه سالم, قلب، عروق و خون

ماء الجبن (آب پنیر)

یک کیلو شیر را جوشانده بلافاصله بعد از جوش آمدن شعله را خاموش کرده و دو سوم استکان سکنجبین ترش یا سرکه خانگی در آن بریزید و کمی صبر نمائید تا شیر به اصطلاح بریده شود. اگر شیر بریده نشد، می توانید چند قاشق غذاخوری دیگر سرکه خانگی به آن اضافه نمائید تا بریده شود.(بهتر است یکساعت بماند وبعد صاف شود)
سپس شیر بریده شده را درون کیسه پارچه ای ریخته و آبگیری نمائید. برای کیفیت بهتر طبق دستور در کتاب تحفه بهتر است این آب راشب تا صبح بگذارید بماند درجای خنک وبعد آنرا استفاده کنید بعضی از اطبا میگویند کمی نمک به این آب اضافه کرده بگذارید بجوشد وکف آنرا بگیرید وبعداستفاده شود به این فرایند ماء الجبن می گویند.
میزان مصرف ماء الجبن بدین صورت است: روزانه دو لیوان یا یک ونیم لیوان ناشتا میل شود طوری که این دو لیوان را سه قسمت کرده وهر نیم ساعت یا یک ساعت یکبار خورده شود . (بهتر است همراه با ورزش کردن یا پیاده روی مصرف شود اگر در خانه هستید بعد از خوردن آن قدم بزنید). توجه داشته باشید بعد از مصرف تا چهار ساعت نباید چیز دیگری بخورید برای پاکسازی وتاثیر بیشتر در صورت گرسنگی میتوانید آب وعسل استفاده کنید اگر معده شما سرد است همراه با عسل مصرف شود. در صورتی که بیمار مشکل معده داشت باید ابتدا معده را اصلاح کند سپس مصرف ماء الجبن را آغاز نماید یا می تواند همزمان با اصلاح معده مصرف را شروع کند. در صورت مشاهده استفراغ یا روان شدن معده باید گفت که این موارد طبیعی است و نوعی سم زدایی از بدن می باشد.

توجه:

۱-می توانید یک جلسه برای سه روز ماء الجبن آماده نمائید.
۲-برای هم زدن آن بهتر است از چوب انجیر که سرش کوبیده شده است استفاده شود. در صورت عدم امکان از قاشق چوبی استفاده شود.
۳-مدت مصرف ۳روز تا یک هفته است. - -بهترین موقع مصرف ماءالجبن دربهار است
۴-مقدار مصرف قابل تغییر است.
۵-در صورتیکه علائم غلبه سودا دارید، (بعد از  بجوش آمدن شیر و اضافه کردن سرکه) دو  قاشق افتیمون را در یک پارچه بسته و ۵ بار به مدت هر بار  ۳۰ ثانیه در شیر زده شود.
۶-مصرف در همه سنین بلامانع است.

خواص ماء الجبن:

خاصیت اصلی آن سم زدایی از کل بدن است و به دلیل نفوذ سریع در تمام عروق انتهایی و ریز بدن، کل بدن را از اخلاط غلیظ و گرفتگی عروق ریز پاکسازی می کند. به همین دلیل در درمان انواع لکهای پوستی، انواع سده ها، انواع سوء مزاجها و انواع اختلالات خلقی مفید است. با توجه به اینکه امروزه به دلیل آلودگی هوا و انواع غذاهای کارخانه‌ای میزان سموم موجود در خون و کبد  زیاد است توصیه می‌شود افراد سالم نیز به نوشیدن آن مداومت داشته باشند.
بهترین ماءالجبن ازشیر بز سرخ زاغ چشم است که خوراک این بز کاهو و٬اسفناج٬شاهتره و۰۰۰ باشد ودر صورت نبود آن از شیر گاو هم میشود استفاده کرد

منبع: برخی از مطالب بالا از کتاب تحفه حکیم مومن ومهر طب

سرفه خشک اطفال و یا گرفتگی حنجره را با طب سنتی سالمسازی کنیم

دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, آلرژی و حساسیت ها, مجاری تنفسی، گلو و ریه, سرماخوردگی

درمان سرفه خشک یا گرفتگی حنجره

این گیاهان را پودر کنید واز ترکیب پودر آن در آب جوش چند دقیقه به هم بزنید با عسل مصرف کنید:

گل ختمی، شکر تیغال، پنیرک، ریشه شیرین بیان، کتیرای گون،  بالنگان، نشاسته، قدومه شیرازی

مضرات دستمال کاغذی برای ناحیه تناسلی زنان با نگاهی به طب سنتی چیست

نویسنده: استاد حسین معارفی دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, زنان، بارداری، نازایی، نوزادان, کلیه، مجاری ادرار و دستگاه تناسلی, آلرژی و حساسیت ها, کیست ها, امراض داخلی

حتما شما هم بارها از متخصصان شنیده اید که باید برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های قارچی در ناحیه تناسلی، خودتان را پس از رفتن به دستشویی، خوب خشک کنید تا محیط گرم و مرطوبی برای رشد قارچ ها در این ناحیه به وجود نیاید اما دکتر باریک بین متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه ، از آن روی این سکه می گوید و توصیه ها و هشدارهایی در این زمینه دارد که خواندنش خالی از لطف نیست.

 - ناحیه تناسلی، جزو حساس ترین مناطق پوستی است که می تواند به سرعت و شدت با هر نوع محرک خارجی مانند دستمال کاغذی، تحریک شود. متاسفانه، بسیاری از خانم ها به صورت وسواس گونه ای عادت به خشک کردن ناحیه تناسلی خود بعد از رفتن به دستشویی دارند که این مسئله می تواند مشکلات پوستی مختلفی را در ناحیه تناسلی آنها ایجاد کند.

 - مهمترین مشکل این است که مواد و ترکیب های موجود در دستمال های کاغذی، جزو مواد آلرژن هستند. این حساسیت زا بودن در اثر استفاده از عطرهای مختلف در دستمال های کاغذی، تشدید هم خواهد شد. افراد مبتلا به آلرژی های پوستی با استفاده از دستمال کاغذی برای خشک کردن خود با تشدید بیماری و وخیم تر شدن شرایط پوستی شان در ناحیه تناسلی مواجه خواهد شد.

 در واقع چنین افرادی به اگزمای تماسی آلرژیک به دلیل تماس با دستمال کاغذی و حساسیت به مواد داخل آن مبتلا هستند. این خانم ها در دوره هایی به دلیل تشدید آلرژی شان با شکایت از سوزش، خارش، قرمزی، خشکی و التهاب در ناحیه تناسلی به پزشک مراجعه می کنند و نمی دانند که درمان مشکل آنها به سادگی و با حذف ماده آلرژن که همان دستمال کاغذی باشد، اتفاق خواهد افتاد.

 تماس مداوم دستمال کاغذی با ناحیه تناسلی باعث ایجاد ضایعاتی شبیه به زگیل تناسلی میشود.‎

  یعنی تنها مشکل استفاده از دستمال های کاغذی برای خشک کردن، ایجاد حساسیت است؟

- نه. متاسفانه برخی از خانم ها عادت دارند که تمام قسمت های ناحیه تناسلی، مخصوصا داخل ناحیه و مخاط ها را به شدت با دستمال کاغذی خشک کنند که این رفتار، بیشتر به رفتاری وسواس گونه شبیه است تا بهداشتی. تماس مداوم دستمال کاغذی با مخاط ناحیه تناسلی به مرور زمان باعث ایجاد ضایعاتی شبیه به زگیل تناسلی خواهد شد.

  آیا راهی برای درمان این ضایعه های پوستی تناسلی وجود دارد؟

- بله، خوشبختانه در بسیاری از موارد دیده شده که پاپیلوماتوزها در صورت قطع استفاده از دستمال کاغذی برای خشک کردن ناحیه تناسلی، کم کم از بین می روند. به همین دلیل هم نیازی به استفاده از روش های تهاجمی یا غیرتهاجمی برای حذف این ضایعات پوستی وجود ندارد، ضمن اینکه پاپیلوماتوزها به همسر منتقل نمی شوند یا در صورت زایمان طبیعی، خطر انتقال آن به نوزاد هم وجود نخواهد داشت.

  برای رعایت بهداشت ناحیه تناسلی بچه ها لباس زیر آنها را شب به شب عوض کنید‎

  نظرتان درباره خشک کردن ناحیه تناسلی بچه ها با دستمال چیست؟

- نه دختربچه ها و نه پسربچه ها به دلیل پوست حساسی که دارند، نباید با دستمال کاغذی خشک شوند. دختربچه ها، ترشحات واژینال هم ندارند و بنابراین استفاده از دستمال کاغذی برای خشک کردن آنها به هیچ عنوان توصیه نمی شود. شما می توانید برای رعایت بهداشت بیشتر ناحیه تناسلی بچه ها، لباس زیر آنها را شب به شب عوض کنید و لباس های زیر نخی و سفید برایشان بپوشانید.

  توصیه آخر

- برخی از خانم ها در اثر استفاده از پدهای بهداشتی هم دچار خارش و التهاب پوست خارجی ناحیه تناسلی می شوند. توصیه ما به این گروه از خانم ها، استفاده از پدهای پنبه ای غیرمعطر و تعویض مارک پد خود در صورت حساسیت دادن به آن است. اگر هم فردی به هر دلیلی مجبور شد که از دستمال کاغذی تحت شرایط خاصی برای خشک کردن خود کمک بگیرد، بعد از بلند شدن، تنها قسمت های خارجی ناحیه تناسلی و کناره های پاهای خود را خشک کند. هر نوع دستمالی باید روی این قسمت های حساس، گذاشته و برداشته شود.کشیدن دستمال روی ناحیه تناسلی یا مخاط آن، باعث ایجاد تحریک و حساسیت می شود.

 جایگزین های دستمال کاغذی

برای خشک کردن ناحیه تناسلی، به جای دستمال های آلرژن، می توان از چند جایگزین استفاده کرد. اولین راه، استفاده از حوله های سفید و نخی در خانه است. شما می توانید خودتان را در منزل با این حوله ها خشک کنید و شب به شب آنها را برای استفاده روز بعد، بشویید.

برای خشک کردن ناحیه تناسلی از حوله های سفید و نخی استفاده کنید.‎

 راه بعدی استفاده از حوله های یکبار مصرف، تنظیف یا گازهای استریلی است که به صورت بسته های بزرگ هم عرضه می شوند. شما می توانید این حوله یا پارچه های استریل و نخی که هیچ ترکیب حساسیت زایی هم ندارند را به تکه های کوچک تقسیم کنید و آنها را داخل یک نایلون بگذارید. سپس در منزل یا حتی خارج از منزل از آنها برای خشک کردن خود استفاده کنید.

 به این ترتیب، شانس ابتلا به پاپیلوماتوز یا اگزمای تماسی در ناحیه تناسلی تان را از بین خواهید برد. نکته دیگر اینجاست که گاهی برخی از خانم ها به دلیل استفاده از لباس های زیر پلاستیکی، توری یا نامناسب، مجبور به استفاده از دستمال کاغذی برای خشک کردن خود می شوند. در این صورت می توان با حذف این لباس ها و استفاده از لباس زیرهای نخی که جاذب رطوبت هستند و رطوبت آنها هم به سرعت خشک می شود استفاده از دستمال کاغذی را نادیده گرفت. به این ترتیب می توانید به جای استفاده از دستمال کاغذی، حوله یا هر وسیله دیگری در خانه از لباس های زیر نخی و سفید کمک بگیرید و لباس تان را روزی یک یا دو مرتبه عوض کنید.

 منبع :هفته نامه سلامت

چشم و آبریزش چشم و امداد رسانی به چشم با نگاهی به طب سنتی چگونه است

نویسنده: استاد حسین معارفی دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, تغذیه سالم, چشم, آلرژی و حساسیت ها

سوال :

من به مدت ۱هفته است که شدیدا ابریزش چشم پیدا کردم و انگار توی چشمم پر از شن ریزست،دکتر چشم هم رفتم گفتن که از حساسیته ولی با قطره هایی هم که دادن هیچ بهبودی نداشتم،اگه میشه لطفا راه حلی بهم بدید چون واقعا خیلی ازار دهنده است.

 - درمان آب ریزش شدید چشم :

 ۱- شبی یک قطره عسل مرغوب به داخل چشم بچکانید.(۷ الی ۱۴ شب)

 ۲- ترک و یا کاهش تغذیه و نوشیدنی با مزاج سرد (۴۰ شب)

۳- روی ابروان و پیشانی روغن بادام تلخ ( یا فندوق ) مالیده شود فقط داخل چشم نرود

۴- دلستر و دوغ و عدسی و بادمجان و برنج ( مگر با پودرزیره سیاه ) + گوشت گاو و روغن نباتی و گوشت گوساله + مرغ + فست فودها مصرف نشود

۵- اگر بیمار خانم است روزی یک لیوان عرق رازیانه با عسل میل شود .( ایام پریود ممنوع )

۶- عرقهای  اسطوخدوس + عرق بهارنارنج + عرق بادرنجبویه // بصورت مخلوطی یک لیوان میل شود ( یکساعت قبل خواب ).

۷- کندر به اندازه یک نخود روی زبان قرار دهید

۸- روزی سه لیوان آب سیب خانگی با پوستش میل شود

۹- پشت سر را باروغن بادام تلخ چرب کنید

10- آب هویج روزی یک لیوان میل شود

اسفند از منظر طب سنتی چه محاسن و مضراتی دارد

نویسنده: استاد حسین معارفی دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, خواص دارویی گیاهان, آلودگی هوا, مجاری تنفسی، گلو و ریه

اسفند دانه خوشبوئی است که جهت تصفیه هوا و چشم زخم دود می کنند، با طبیعت گرم و خشک، مفید حال سردمزاجها و بلغمى ها.

 خوردن کوبیده ى اسفند، بمقدار فندقى، باد معده را شکسته و غذا را تحلیل برده، مواد غلیظ فاسد مانده در معده را پاک می کند.

 اسفند بازکننده شیر و بول و حیض بوده، نعوظ می آورد.

 خوردن اسفند مسهل سودا و بلغم غلیظ بوده کرم کدو را می ریزاند.

 اسفند سینه و شش را جلا داده از لزوجات و اخلاط پاک می سازد.

 نوشیدن نصف لیوان آب خیسانده اسفند که یکى دو روز آنرا خیسانده باشند سودا را تحلیل برده، صدا و خون را صاف و طبع را نرم می کند.

 کوبیده اسفند که با آب خمیر کرده بمالند بدن را سفت و عضلات را تقویت و چون بر پیشانى بسته یا بمالند اعصاب دماغ را تقویت و بستن آن بشکم رفع قولنج (دل درد سخت) می کند.

 مالیدن و بستن آن بر محل درد عرق النساء و فالج و درد و مرض پا و جوارح آنرا که از سردى عارض شده باشد دور می سازد.

 خوردن نیم قاشق کوچک از کوبیده او با شکر عطش استسقا را رفع و مداومت به آن جنون را درمان و خستگى را رفع و سدد یرقان را باز و رنج فراموشى را زایل می سازد.

 چون یک وزن از آنرا با چهار وزن آب جوشانده صاف کنند و با سه وزن آن عسل و دو وزن روغن کنجد که مجموع نصف لیوان بشود بنوشند قى آورى بى آزار و در پاک کردن سینه از اخلاط و مایعات لزج و تنگی نفس و سرفه رطوبى بى مانند می باشد.

 چون صاحب عرق النساء هر روز 2 تا 3 گرم تا 15 روز اسفند نکوبیده بخورد رفع مرض او می شود.

 خوردن اسفند با تخم کتان که بطور مساوى کوبیده، با عسل معجون ساخته روزى دو فندق صبح و عصر بخورند تنگ نفس را رفع و ناراحتى سینه را برطرف می سازد.

 سوزانده اسفند که با اندکى زعفران سائیده با زهره مرغ خانگى و آب بادیان آمیخته بچشم کشند چشم ضعیف را نیرو بخشیده، باعث قوت و بینائى او می شود.

 ضماد کوبیده اسفند که با روغن شبت بر ناف و پهلوها بمالند قاطع قولنج مزمن می باشد و چکاندن آب جوشانده اسفند بر چشم قطع نزله و سرخى چشم و چکاندن آب اسفند که آنرا در آب ترب و روغن زیتون جوشانده باشند در گوش رفع سنگینى گوش و کرى و صداى او می کند.

 بخور اسفند که آنرا جوشانده بخار آن بر دندان دردناک برسانند رافع درد آن می شود.

 روغن اسفند که نرم کرده چندى در روغن بخیسانند جهت فالج و لقوه و صرع و رعشه و بادهاى اعصاب چه بصورت خوردن چه بصورت مالیدن نافع و اماله آن عرق النساء و درد کمر و سردى کلیه و رحم را بى اندازه مؤثر می باشد.

 مالیدن روغن اسفند بر آلت و بیضه و اطراف باعث تقویت اسباب تناسلی و نعوظ سخت و میل جماع می گردد.

مضرات اسفند

 اکثار در خوردن آن باعث غثیان و سردرد شده، مضر حال گرم مزاجها، و مصلحش میوه ها و رب هاى ترش و انار و سرکه و سکنجبین می باشد.

http://www.tim.ir/teaching/592

سایت انجمن تحقیقات طب سنتی ایران

سایرمنابع حقیر ؛:

دمنوش رقیق آن حیض زنان را باز میکند +زیاد کننده شیر مادر مزاج سرد +تقویت کننده نیروی جنسی+ دفع کننده انگل و کرم روده سرد مزاج + دفع کننده باد روده سرد مزاج +خوردنش نقش مواد مخدر اندک دارد +برای دیوانه ها و جنونی ها عالیست+ مسهل سودا و بلغمی است + درمان کننده سریع کمردرد ناشی از حضور بلغم در دیواره ستون فقرات + آرامش دهنده در فضای خانه های آپارتمانی که فاقد ویتامین دی هستند + مزاج سرد خانه را گرم میکند

 مضراتش ؛: مصرفش برای گرم مزاج سبب گرگرفتگی و تهوع و سردرد و بالارفتن فشارخون میشودو بشدت پوست گرم مزاج را خشک میکند .

شیره های گیاهی و نحوه تهیه آنها با نگاهی به طب سنتی چگونه است

نویسنده: استاد حسین معارفی دسته بندی: طب سنتی و گیاهی, خواص دارویی گیاهان, تغذیه سالم

روش تهیه شیره و ارزش غذایی آن

شیره جزو خوراکی‌هایی است که شنیدن نام آن خیلی از ما را به یاد خاطرات گذشته می‌اندازد. زمانی که دیگ‌های بزرگ از شب تا صبح می‌جوشیدند تا شیره را پای ثابت سفره‌مان کنند. چقدر خوردن شیره و خامه و شیره و شیر برنج لذت‌بخش بود.

 3 ماه تابستان بود و شربت شیره! آن وقت‌ها خبری از آب‌میوه‌های رنگارنگ و شربت‌های جورواجور صنعتی نبود. آن وقت‌ها یک سفره صبحانه بود و یک پیاله شیره. هرچند این روزها کمتر کسی زحمت تهیه این خوراکی خوش‌طعم و شیرین را به خود می‌دهد اما هنوز هستند طرفداران پروپاقرصی که شیره، پای ثابت سفره‌شان است. این مطلب برای آشنایی بیشتر با این خوراکی شیرین است.

 روند تولید شیره چگونه است؟

روند کلی تولید انواع شیره‌ها از شیره انگور و خرما گرفته تا سیب و توت، تقریباً به یک صورت است؛ برای استخراج شیره از میوه‌ها که حتماً باید شیرین باشند ابتدا آب آن‌ها را می‌گیرند و سپس این آب را با کمک حرارت، کم‌کم غلیظ می‌کنند. عمل حرارت دهی و تغلیظ تا زمانی که قوام شیره به اندازه دلخواه درآید، ادامه پیدا می‌کند.

 آیا تفاوتی میان روند تولید سنتی و صنعتی شیره‌ها وجود دارد؟

بله، برای تولید شیره در صنعت، از دیگ‌های تحت خلأ استفاده می‌کنند. استفاده از این دیگ‌ها باعث می‌شود عمل تغلیظ آب میوه و تبدیل آن به شیره با سرعت بیشتر و در درجه حرارت پایین‌تری انجام شود.

 فایده این کار چیست؟

در روش سنتی با حرارت بسیار بالایی که به آب میوه می‌دهند، آن را به شیره تبدیل می‌کنند اما با استفاده از روش‌های صنعتی و پایین آوردن درجه حرارت، هم مواد مغذی داخل شیره بهتر حفظ می‌شود و هم محصول نهایی رنگ روشن‌تر و شفاف‌تری خواهد داشت. به همین دلیل هم معمولاً رنگ شیره‌های صنعتی نسبت به انواع سنتی‌شان، روشن‌تر خواهد بود.

هرچند شیره دارای ریزمغذی‌های مختلفی است و مصرف آن به قند و شکرارجحیت دارد اما ماده‌ای کاملا شیرین و پرکالری است و باید حد اعتدال در مصرف آن حتی برای افراد سالم هم رعایت شود

پس شایعه استفاده از تیزاب و آب آهک برای روشن کردن رنگ شیره‌های صنعتی صحت ندارد؟

اصلاً تیزاب و آب آهک برای تهیه شیره به کار نمی‌رود. گاهی برای خشک کردن برخی انگورها و تبدیل آن‌ها به کشمش، از تیزاب که نوعی اسید است، استفاده می‌شود. تیزاب می‌تواند باعث ایجاد ترک‌های ریزی روی پوست انگور شود و آن را سریع‌تر خشک کند. تنها دلیل روشن بودن شیره‌های صنعتی، همان استفاده از دیگ‌های تحت خلأ است.

 آیا حرارت دهی طولانی مدت برای تهیه شیره، ارزش تغذیه‌ای این خوراکی خوش‌طعم را پایین نمی‌آورد؟

چرا، حرارتی که به مواد غذایی تازه از جمله آب‌میوه‌ها و میوه‌ها داده شود، ارزش تغذیه‌ای آن‌ها را پایین می‌آورد. هرچه درجه حرارت بالاتر و مدت زمان حرارت دهی نیز بیشتر باشد، ارزش تغذیه‌ای ماده غذایی هم کمتر می‌شود پس تقریباً تمام ویتامین‌های موجود در آب میوه با حرارت دادن از بین می‌روند و فقط قندها یا کربوهیدرات‌ها باقی می‌مانند.

 دلیل تیره بودن رنگ شیره چیست؟

قندهای موجود در آب‌میوه‌ها، پس از حرارت دیدن و غلیظ شدن، به رنگ قهوه‌ای درمی‌آیند. سوختن قندها باعث ایجاد این رنگ قهوه‌ای می‌شود.

 مهم‌ترین تفاوت شیره و قند و شکر چیست؟

نام علمی قند و شکر مصرفی ما ساکاروز است. ساکاروز، یک ماده دو قندی است که از 2 مولکول گلوکز تشکیل شده است. قند و شکر، جزو قندهای ساده و شیره جزو قندهای پیچیده هستند. به عبارت ساده‌تر، در شیره، انواع قندها از گلوکز و ساکاروز گرفته تا فروکتوز و قندهای بزرگ‌تر وجود دارد. ضمن اینکه مقداری مواد پروتئینی، فیبرهای گیاهی، رنگدانه‌های گیاهی و آنتوسیانین‌ها هم در شیره پیدا می‌شود، درحالی‌که قند و شکرهای معمولی فاقد این ریزمغذی‌ها هستند.

 پس اگر فردی از نظر سلامت مشکلی نداشته باشد و مثلاً به دیابت مبتلا نباشد، بهتر است به جای قند یا شکر از شیره استفاده کند؟

بله، البته هرچند شیره دارای ریزمغذی‌های مختلفی است و مصرف آن به قند و شکر ارجحیت دارد اما ماده‌ای کاملا شیرین و پرکالری است و باید حد اعتدال در مصرف آن حتی برای افراد سالم هم رعایت شود.

 تفاوت آن با عسل چیست؟ مصرف کدام یک از دیگری بهتر است؟

عسل از شیره خیلی بهتر است. عسل، ماده‌ای شیرین است که فرایند حرارت دهی برای تغلیظ روی آن انجام نمی‌شود، بنابراین حجم زیادی از ویتامین‌ها، ریزمغذی‌های مفید و آنتی‌اکسیدان در آن یافت می شود. عسل، یکی از طبیعی‌ترین و سالم‌ترین انواع قندهاست و حتی در مواردی خاصیت درمانی هم دارد. خواصی که امروزه از عسل به اثبات رسیده، شامل آثار ضد میکروب، ضد زخم، صاف کننده خشونت گلو و صدا، انرژی‌زا، تا حدی ضد سرطان، درمان‌کننده آب مروارید و ضد زخم معده آن است. عسل از گذشته دور برای برطرف کردن سرفه، درمان اسهال و آسم استفاده می‌شده و آثار خواب‌آوری هم داشته است. با این حساب، هرچند از نظر فرمول کلی قندها، شباهت‌هایی میان عسل و شیره وجود دارد اما مقدار قندهای موجود در عسل و شیره با هم متفاوت است. ضمن اینکه شیره از نظر خاصیت، به پای عسل نمی‌رسد.

 آیا میزان قند موجود در شیره‌های رقیق و غلیظ تفاوتی دارد؟

بله، هرچه شیره غلیظ‌تر باشد، قندهای موجود در آن هم بیشتر است. مثلاً قندهای موجود در یک پیاله شیره غلیظ به مراتب بیشتر از قندهای موجود در یک پیاله شیره رقیق است زیرا تبخیر آب باعث باقی ماندن قند بیشتری در شیره می‌شود. شیره‌های رقیق‌تر، آب بیشتر و قند کمتری دارند.

 و طرز نگهداری شیره؟

شیره‌ها دارای رطوبت بسیار کم و قند بسیار زیادی هستند پس شرایط رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها در آن‌ها وجود ندارد. برای نگهداری شیره نیازی به یخچال نیست و می‌توان آن را مدت‌ها در محلی خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کرد. اگر شیره در یخچال نگهداری شود، مدت زمان ماندگاری آن بالاتر می‌رود و اشکالی در این کار وجود ندارد. ضمن اینکه بهتر است شیره هم مانند مربا، داخل ظرف‌های شیشه‌ای (ترجیحاً با رنگ تیره) دربسته نگهداری شود.

 چاق‌کننده است؛ با احتیاط میل شود!

برخی خوراکی‌ها مانند شیره در حجم کم، کالری بالایی دارند بنابراین زمانی که می‌خواهیم به یک فرد لاغر، رژیم چاقی بدهیم، توصیه می‌کنیم خوراکی‌های کم‌حجم و پرکالری را بیشتر در برنامه غذایی روزانه شان داشته باشند. مصرف شیره می‌تواند برای افراد لاغر یا بچه‌های کم وزن مفید باشد. مثلاً مادر خانواده می‌تواند به جای شربت‌های مختلف صنعتی، در طول تابستان شربت شیره به فرزند کم‌وزنش بدهد. البته شیره نوعی کربوهیدرات است و جزو سهم کربوهیدرات‌ها در رژیم غذایی افراد لاغر گنجانده می‌شود. یعنی زمانی که شیره در برنامه روزانه فردی قرار می‌گیرد، سهم کربوهیدرات‌های دریافتی دیگر باید کم شود تا تعادل دریافت گروه‌های مختلف غذایی در بدن به هم نخورد.

نکته دیگر، در مورد منع مصرف شیره یا محدودیت استفاده از آن در گروهی از افراد است. از آنجا که انواع شیره، بسیار شیرین و پرکالری هستند به افراد دچار اضافه‌وزن یا چاق و کسانی که مبتلا به دیابت، فشارخون، کلسترول و تری گلیسیرید بالا هستند،‌ می‌کنیم این خوراکی را با احتیاط مصرف کنند. اگر آن‌ها بتوانند دور مصرف شیره خط بکشند، بهتر است اما اگر به خاطر علاقه شدید به این خوراکی شیرین نمی‌توانند آن را کاملا از برنامه غذایی‌شان حذف کنند، باید مصرف شیره را محدود کنند. در موارد بسیاری دیده شده خود فرد هم نمی‌داند چرا با اینکه غذای زیادی نمی‌خورد، وزنش بالا می‌رود؛ یکی از دلایل آن، بالا رفتن وزن با مصرف حجم کمی از خوراکی‌های پرکالری به صورت منظم است. در نهایت باید یادآور شوم که حتی افراد سالم که دارای وزن طبیعی هستند هم باید در مصرف شیره حد اعتدال را نگه دارند.

دانستنی های روغن کرچک

دسته بندی: طب سنتی و گیاهی

روغن کرچک از فشردن دانه های بدون پوسته گیاه Ricinus Communisl در سرما به دست می آید که پس از تصفیه، بی‏رنگ کردن و عبور بخار آب تبدیل به روغن کرچک دارویی می شود. یکی از کاربردهای روغن کرچک دارویی مصرف آن به عنوان یک داروی ملین است. روغن کرچک یک ملین طبیعی و قوی و با شروع اثر سریع از دیرباز مورد توجه بوده و مصرف داشته است. یک مشکل در مصرف روغن کرچک به عنوان یک داروی ملین، طعم و بوی نامطبوع و دشواری بلع فرم باز آن است که امروزه ارایه روغن کرچک به شکل کپسول این مشکل را برطرف کرده است.

<<  1 2 3 4 5 [6

عمده مقالات بخش پزشکی و سلامت به قلم استاد حسین معارفی دارنده وبسایت تجارب طب سنتی و اسلامی و حاصل سالها تجربه ایشان در امر درمان بروش های طب سنتی و اسلامی می باشد. همچنین حق نشر مجدد مطالب ایشان در وبسایت شفاسنتر بدون هیچگونه دخل و تصرف از ایشان اخذ شده است.

پل های ارتباطی

دفتر مرکزی قم: بلوار امین - بین کوچه 11 و 13

تلفن: 02532930344 - 09127553030

  • دانشنامه شفاسنتر
  • فروشگاه عسل حکیم
  • جامعة علوم القرآن