سنگ کیسه صفرا با نگاهی به طب سنتی چیست

* چنانچه خلط صفرا غالب باشد، فرد صفراوی مزاج است که آثار این خلط گرم در بدن عبارتند از :

دارای پوست گرم و خشک، رنگ چهره زرد یا زیتونی، اندامهای لاغر و کوچک، تنفس و نبض سریع، خواب کم همراه با آشفتگی و حرکات تند و سریع، خشمگین، پرانرژی و خستگی ناپذیر میباشند. همچنین در این افراد، دهان تلخ مزه، خارش بدن، کمی اشتها، بادگلو، سوزش دهانه معده، قی آلوده به صفرا، خشکی زبان، گودی چشمها، تشنگی و زردی متمایل به قرمزی ادرار مشاهده میگردد.

* علت تشکیل سنگ کیسه صفرا:

بر اثر رژیم تغذیه های بد غذایی ممکن است کار کبد مختل شود و به جای تولید صفرای رقیق، صفرا غلیظ تر تولید شود که به مرور زمان منجر به  تولید سنگ میشود یا گاهی اوقات بر اثر حمله میکروب ها و ورم کیسه صفرا و تجمع صفرا (- که در حالت عادی رقیق است- ) کم کم توده هایی سنگ شکل تشکیل می شود که راه خروج ماده صفرا را بسته و باعث انسداد آن شده و نتیجتا”خلط صفرا وارد خون می شود .

 

* نشانه ها و علائم شکل گیری سنگ کیسه صفرا چیست :

ژنیتک .
مصرف دخانیات و الکل .
عفونت مزمن و انگلی در سیستم صفراوی .
چاقی .
کاهش وزن سریع .

وجود دو حالت تهوع و سرگیجه با هم دیگر از بهترین علائم سنگ صفرا و به طور کلی بیماری های کیسه ی صفراست.
تغییر هورمون های جنسی زنانه : هورمون استروژن، مصرف داروهای حاوی استروژن و قرص های ضدبارداری خوراکی .
بیماری های روده ی کوچک و یا برداشتن آن در طی عمل جراحی .
افزایش سن .
کاهش تحریک کیسه ی صفرا به دنبال تغذیه وریدی طولانی مدت، روزه گرفتن، استرسهای بیش از حد و بارداری و …
مصرف غذایی پر چرب،مصرف بیش از اندازه تخم مرغ، و فقدان ورزش و فعالیت بدنی .

داشتن یبوست از منظر طب سنتی  ( یعنی کسی که در یک روز سه بار دفع مدفوع نکند ) ، مصرف رژیم غذایی پر چرب، مصرف بیش از اندازه تخم مرغ کارخانه ای ، و فقدان ورزش و فعالیت بدنی نیز در ایجاد رسوب صفراوی و سنگ شدن در کیسه صفرا موثر است.
یبوست نفخ تولید میکند و طبعا” نفخ در شکم میتواند نشانه برخی بیماریها مانند آپاندیسیت و یا سنگ کیسه صفرا باشد. (نفخ بیشتر در زنان بروز میکند. علت آن هم تغییر در سطح هورمونهای بدن و افزایش احتباس آب و نمک در بافتهای بدن، پیش از قاعدگی میباشد.)

* راهکارهای درمانی :

امام صادق (ع):  بادنجان بخورید زیرا این گیاه بى آن که به کیسه صفرا زیانى ببخشد، صفرا را سود خواهد داد.

بادنجان بخورید زیرا این گیاه بى آن که دردى به وجود بیاورد درمان درد دیگر خواهد بود. بعد از مصرف بادنجان چند دانه خرما به هضم و جذب آن در بدن کمک مى کند و فواید آن را در بدن دو چندان مى کند.

گروهی از پزشکان طب سنتی معتقدند :بادنجان غذایى است که با هر مزاجى سازگار است . و گروهی دیگر بادنجان را مضر شدید برای سوداوی ها میشناسند  ، فواید دیگر این گیاه آن است که معده را تقویت مى کند و به رگ ها نرمى مى بخشد. بادنجانى که در سرکه بجوشد و بپزد ادرار را روان خواهد ساخت و براى طحال و کیسه ى صفرا سودمند خواهد بود.

* رژیم غذایی برای مصونیت از سنگ سازی در کیسه صفرا:

* از مصرف غذاهای سرخ کرده، آجیل، سس، آب گوشت، نیمرو، کره، خامه و سایر غذاهای پرچرب باید پرهیز شود. بهترین راه تامین چربی عبارت است از استفاده از چربی های گیاهی، گوشت لخم، شیر و گوشت ماهی .

* پرهیز در مصرف شکلات، کاکائو، شیرینی های خامه ای ، پرهیز از تغذیه های رستورانی ، روغن نباتی .

* چربی های قابل رویت باید به طور کامل از گوشت پاک شود و غذاها بیش تر از طریق پخت کردن و برشته کردن تهیه شوند.

* مصرف روغن زیتون و کنجد در تمام تغذیه های خوراکی بجای روغن نباتی .

* مصرف سبزیجات فراوان ( شاهی و تره ممنوع ) و میوه ها ( بالاخص سیب درختی با

پوست )به دلیل فیبربالای آن ها .

* چای سیاه و سبز – سوسیس، ماهی کنسرو شده در روغن، کلیه فست فودها ، سس های خامه دار و سس مایونز نیز باید محدود شوند.

*پروتئین دریافتی نیز باید از طریق شیرکم چرب، پروتئین های گیاهی، سفیده ی تخم مرغ  و گوشت های کم چرب (مثل ماهی )، تامین شوند.

*غلات کامل، سبوس و نان های سبوس دار باید در رژیم غذایی این افراد گنجانده شود، زیرا سبوس این خاصیت را دارد که به مواد صفراوی ریخته شده به روده متصل شده و سپس آن ها را از بدن دفع کند .

*دمونش ترکیب گیاهان ( تخم تربچه ۳۰ گرم + تخم کاهو ۱۰ گرم + تخم کاسنی ۱۰ گرم + تخم خرفه ۳۰ گرم + زرشک ۲۰ گرم + شاهتره ۱۵ گرم + تخم ترشک ۱۵ گرم ) برای هر وعده فقط دوقاشق از ترکیب مواد فوق را با دو لیوان آب به مدت ۲۰ دقیقه کمی جوشانده و نیم ساعت قبل از هر غذا میل شود .

*رژیم انگور سیاه – کشمش سیاه شانی – پیاده روی مستمر روزانه تا یکساعت – دوری از گرسنگی زیاد – گیاه خواری – پرهیز از غذاهای ممنوعه – دوری از ادویه جات تند – ممنوعیت مطلق گوشت گاو و گوساله – دوری از نوشابه های رنگی گازدار – دوری از استرس و عصبی نشدن – یبوست نداشتن مستمر – ورزش روزانه – عناب و انار زیاد مصرف شود – پرهیز از غذاهای حیوانی – مصرف غذاهای گیاهی ملین نظیر: ( گشنیز، اسفناج، آلو، مویز، هویج، بامیه، جو، روغن زیتون، کنجد با پوست، آلوچه، سرکه سیب، تمرهندی، آبغوره، زرشک، لیموترش تازه ، شاه توت ) – هفته ای  ۳بار سوپ جو با زردچوبه و سبزی ملین – روزی یک قاشق مرباخوری سرکه سیب – روزی چند لیوان نوشیدنی با آب لیموترش – تمرهندی به عنوان طمع دهنده غذا – روزانه۳ تا ۴ لیوان آب خیار – ترکیب ۱ واحد زردچوبه با دو واحد روغن زیتون مخلوط کرده هر شب ۱قاشق مرباخوری  به مدت ۴۰ شب مصرف شود – مصرف شربت عسل با آبلیمو هر روز –

*مصرف زردچوبه، شاهتره، ریشه کاسنی، افسنتین، گل قاصدک، سیر، سداب، خرفه، رزماری(اکلیل کوهی) ، برگ و پوست زیتون، گزنه، سنبل طیب، گل همیشه بهار، نعناع، گل محمدی، مَرْغ، بابونه، انیسون، سبوس برنج، زرشک، زبان گنجشک، ریواس، کنگر فرنگی، کرفس قمری و جعفری.

* مصرف سرکنگبین هر روز(روش تهیه سرکنگبین: ۲ واحد عسل+۲ واحد عرق نعنا+۱واحد

سرکه ) یا مصرف شربت عسل و لیموترش تازه هر روز.

* دم نوش گیاه علف گیاه هفت بند ، مقدار ۳۰گرم در یک لیتر آب جوش(۴تا۶لیوان) دم کرده و قبل از وعده های غذائی خورده شود .

*خوردن یک قاشق مرباخوری کوبیده تخم ترب(سیاه) با سکنجبین(عسل،سرکه و نعنا) هر سه وعده قبل از غذا . ( البته از شربت عسل هم می توان استفاده کرد یعنی مقداری عسل و آب لیمو تازه )

* ۴۰ عدد عناب تازه را در یک لیتر آب خیسانده، و هر سه وعده ، ۱ فنجان از آب آن را قبل از غذا بخورید و چند دانه عناب هم به همراه آن خورده شود.

* یک قاشق چای خوری زردچوبه تازه را با همین مقدار از انیسون(بادیان رومی) مخلوط کنید و در آبِ سبوس برنج بریزید و قبل از وعده های غذائی میل کنید.

* استفاده مستمراز روغن زیتون و میوه زیتون بدون نمک در بین غذا یا بعد از غذا به مقدار کافی.

 *در هر وعده غذا می توان بین ۲۰تا۳۰عدد زیتون خورد که در از بین بردن سنگ کیسه صفرا بسیار مفید است.

* مخلوط عرق کاسنی ۲واحد، عرق شاهتره ۱واحد در یک لیوان ، قبل از غذا میل کنید(هر وعده غذائی ۱لیوان).

* مخلوط عرقهای بید ۱واحد، عرق بیدمشک ۲واحد با اندکی عسل در یک لیوان ، روزی یک لیوان قبل ازغذا میل کنید .

برچسب ها: سنگ کیسه صفرا, کیسه صفرا, گوارش, ورم کیسه صفرا, یبوست

مقالات مشابه

پل های ارتباطی

دفتر مرکزی قم: بلوار امین - بین کوچه 11 و 13

تلفن: 02532930344 - 09127553030

  • دانشنامه شفاسنتر
  • فروشگاه عسل حکیم
  • جامعة علوم القرآن