پیران را با دستورات قرآن و ائمه معصومین علیهم السلام و طب سنتی چگونه یاری کنیم

دستورات قرآن مجید درباره والدین :

*وَقَضَى رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِیَّاهُ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِندَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا کَرِیمًا﴿۲۳﴾ و پروردگار تو مقرر کرد که جز او را مپرستید و به پدر و مادر [خود] احسان کنید اگر یکى از آن دو یا هر دو در کنار تو به سالخوردگى رسیدند به آنها [حتى] اوف مگو و به آنان پرخاش مکن و با آنها سخنى شایسته بگوى(۲۳)

روایات از معصومین علیهم السلام برای شخصیت پیران :

*پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله :مَنْ وَقَّرَ ذَا شَیْبَهٍ فِی الْإِسْلَامِ آمَنَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ فَزَعِ یَوْمِ الْقِیَامَهِ. هر کس پیرى را که موى خود را در اسلام سپید کرده است حرمت نهد، خداوند از هراس روز قیامت امانش دهد. (  کافی(ط-الاسلامیه) ج ۲ ، ص ۶۵۸ ، ح ۳ {شبیه این حدیث در بحارالأنوار(ط-بیروت) ج ۷ ، ص ۳۰۲} )

*رسول الله صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :لا تَدَعُوا العَشاءَ ولَو عَلى حَشَفَهٍ ، إنّی أخشى عَلى اُمَّتی مِن تَرکِ العَشاءِ الهَرَمَ ؛ فَإِنَّ العَشاءَ قُوَّهُ الشَّیخِ وَالشّابِّ . پیامبر خدا صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :شام را وا مگذارید ، هر چند به خوردن دانه خرماى خشکیده‏اى باشد . من بر امّت خویش از این بیم دارم که از وا گذاردن شام پیرى و درهم‏ شکستگى به سراغشان آید ؛ چرا که شام ، مایه نیرومندى پیر و جوان است .  ( المحاسن ، جلد ۲ ، صفحه ۱۹۶ ، حدیث ۱۵۷۱ عن جابر بن عبداللّه‏ ، بحار الأنوار ، جلد ۶۶ ، صفحه ۳۴۳ ، حدیث ۱۰ دانش نامه احادیث پزشکی : ۱ / ۱۰۲)

*رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم :إذا أتاکُم کَریمُ قَومٍ فَأَکرِموهُ ؛هرگاه بزرگ قومى بر شما وارد شد ، گرامى‏اش بدارید . ( الکافى ، ج ۲ ، ص ۶۵۹ . )

*پیامبر خدا صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم :ثَلاثَهٌ لا یَستَخِفُّ بِحَقِّهِم إلاّ مُنافِقٌ بَیِّنُ النِّفاقِ : ذو الشَّیبهِ فی الإسلامِ ، والإمامُ المُقسِطُ ، ومُعَلِّمُ الخَیرِ؛سه کس‏اند که جز منافقى که نفاقش آشکار است درحقّ آنان بى‏حرمتى نکند : ریش سفید اسلام ، پیشواى دادگر و آموزگار خوبیها. ( کنزالعمّال : ۴۳۸۱۱ منتخب میزان الحکمه : ۴۰۰ )

*پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: وجود پیران سالخورده بین شما باعث افزایش رحمت و لطف پروردگار و گسترش نعمتهای الهی بر شماست. ( نهج الفصاحه، ص ۲۲۲ )

*پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند:احترام گذاشتن به مسلمان مو سفید و

سالخورده از جمله تجلیل خداست و از ما نیست کسی که بزرگسال ما را احترام نکند و به

خردسال ما مهربانی نکند. ( اصول کافی، ج ۳، ص ۲۴۰ )

*پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند:لیس منّا من لم یوقّر الکبیر و یرحم الصّغیر و یأمر بالمعروف و ینه عن المنکر؛هر که بزرگتر را محترم ندارد و به کوچکتر رحم نکند و به نیکى واندارد و از بدى باز ندارد از ما نیست. ( نهج الفصاحه )

*پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: الشّیخ فی أهله کالنّبیّ فی امّته؛

پیر در میان کسان خود چون پیامبر در امت خویش است. ( نهج الفصاحه )

*پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: الخیر مع أکابرکم؛ خوبى همراه بزرگان شماست. ( نهج الفصاحه )

*پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: البرکه مع أکابرکم؛ برکت با بزرگان شماست. ( نهج الفصاحه )

*پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: البرکه فی أکابرنا فمن لم یرحم صغیرنا و یجلّ کبیرنا فلیس منّا؛ برکت در بزرگان ماست و هر کس بر کوچک ما رحم نکند و بزرگ ما را محترم نشمارد از ما نیست. ( نهج الفصاحه )

*قال رَسُولُ اللّهِ – صلی الله علیه وآله – : مَنْ وَقَّرَ ذا شَیْبَه فِی الاْسْلامِ أمَّنَهُ اللّهُ مِنْ فَزَعِ یَوْمِ الْقِیامَهِ ؛ رسول خدا – صلی الله علیه و آله – فرمودند: هر کس بزرگ سال مسلمانی را گرامی دارد و احترام نماید، خداوند او را در قیامت از سختی ها و مشکلات در أمان می دارد.

( الکافی، ج ۲، ص ۶۵۸، ج ۳ )

*پیامبراکرم صلى‏الله‏علیه‏و‏آله : اَلْبَرَکَهُ مَعَ اَکابِرِکُمْ؛ برکت، با بزرگان شماست. ( جامع الأخبار، ص ۲۴۲، ج ۶۱۷٫ )

*پیامبراکرم(صلى‏الله‏علیه‏و‏آله وسلم) فرمودند:اِرحَمِ الصَّغیرَ وَوَقِّرِ الکَبیرَ تَکُن مِن رُفَقائى؛به کودکان رحم کن و بزرگسالان را احترام نما تا از دوستان من باشى.(کافى، ج۲، ص۳۱۶، ح۷ )

*امام على علیه‏السلام :وَقارُ الشَّیبِ أحَبُّ إلَیَّ مِن نَضارَهِ الشَّبابِ ؛وقار پیرى، نزد من دوست داشتنى‏تر از نشاط جوانى است . ( غرر الحکم : ۱۰۰۹۹ منتخب میزان الحکمه : ۳۰۸  )

*امام على علیه‏السلام می فرمایند: تِسْعَهُ اَشْیاءَ قَبیحهٌ وَ هِىَ مِنْ تِسْعَهِ اَنـْفُسٍ اَقبَحُ مِنها مِنْ غَیْرِهِمْ: ضیقُ الذَّرْعِ مِنَ الْـمُلوکِ وَ الْبُخْلُ مِنَ الاَْغْنیاءِ وَ سُرْعَهُ الْغَضَبِ مِنَ الْعُلَماءِ وَ الصِّبا مِنَ الْکُهولِ وَ الْقَطیعَهُ مِنَ الرُّؤوسِ وَ الْکِذْبُ مِنَ الْـقُضاهِ وَ الزَّمانَهُ مِنَ الاَْطِبّاءِ وَ الْبَذاءُ مِنَ النِّساءِ وَ الطَّیشُ مِن ذَوِى السُّلْطانِ؛ نُه چیز زشت است، اما از نه گروه زشت‏تر: درماندگى و ناتوانى از دولتمردان؛ بخل از ثروتمندان؛ زود خشمى از دانشمندان؛ حرکات بچگانه از میانسالان؛ جدایى حاکمان از مردم؛ دروغ از قاضیان؛ بیمارى کهنه از پزشکان؛ بدزبانى از زنان و سختگیرى و ستمگرى از سلاطین. ( دعائم الإسلام، ج ۱، ص ۸۳ )

*امام علی(علیه السلام) فرمودند:وَقِّروا کِبارَکُم یُوَقِّرکُم صِغارُکُم ؛پیرانتان را حرمت نهید تا کودکانتان شما را حرمت نهند . ( غرر الحکم و درر الکلم، حدیث۱۰۰۶۹ )

*امام سجاد(ع):حق الکبیر توقیرهُ لِسنَّهِ و اجلالُهُ لِتَقدَّمَهُ فی الاسلام؛ حق آنکه بزرگتر است این است که او را به خاطر سنش احترام کنی و او را به خاطر اینکه برتو در مسلمانی پیشی داشته است، بزرگ شماری.  ( تحف العقول ص ۲۷۰ )

*امام صادق علیه السلام : چهار چیز (انسان را) پیش از فرا رسیدن هنگام پیرى پیر مى کند: خوردن گوشت خشک شده ، نشستن بر جاى مرطوب، بالا رفتن بر پلکان و آمیزش با پیرزنان .

*امام صادق علیه السلام : سه چیز، بدن را فرسوده مى کند و شاید هم (فرد را) بکُشد: حمام رفتن با شکم پُر، آمیزش کردن با شکم پُر، و همبسترى با پیرزنان .

*امام صادق علیه‏السلام :عَظِّمُوا کِبارَکُم وصِلُوا أرحامَکُم .بزرگسالان خود را احترام کنید و صله ارحام به جاى آورید .( الکافی : ۲ / ۱۶۵ / ۳ )

*امام صادق علیه السلام :لَیسَ مِنّا مَن لَم یُوَقِّر کَبیرَنا ویَرحَم صَغیرَنا.از ما نیست کسى که به بزرگسالان ما حرمت ننهد و با خردسالان ما مهربان نباشد. ( کافی(ط-الاسلامیه) ج ۲ ، ص ۱۶۵ ، ح ۲ )

*امام رضا علیه السلام می فرمایند : وَقِّرُوا کِبارَکُمْ وَ ارْحَمُوا صِغارَکُمْ وَ صِلُوا اَرْحامَکُمْ؛ به بزرگترهایتان احترام بگذارید و با کوچکترها مهربان باشید و صله رحم نمایید. ( عیون اخبار الرضا، ج ۲، ص ۲۶۵٫ )

مزاج شناسی در پیران :

۱ = مزاج میانسالان سرد و خشک ( خلط سوداوی ) است که از آن به مزاج پاییزی تعبیر میشود . لذا تدابیر بکار گرفته شده باید بدن پیران را به سمت گرم وتر متمایل نماید .

۲= مزاج پیران سرد و تر ( خلط بلغمی ) است که از آن به مزاج زمستانی یاد میشود . لذا تدابیر بکار گرفته شده باید بدن پیران را به سمت گرم وتر متمایل نماید .

بازگشت کهنگی صورت به طراوت از منظر معصومین علیه السلام :

* امام علی علیه السلام به زنی که به علت چروکی و کهنگی صورت وبی طراوتی ، پیر شده بود و مردش به او می گوید من میخواهم از او جدا شوم ، امام علی علیه السلام به وی چنین فرمودند : طعام که می خوری شکم سیر مخور که زیادی طعام در معده بجوش می آید و آن ابرو را می برد ، سپس زن به دستور حضرت عمل کرد و بعد از مدتی محبوب شوهرش شد .( حلیه المتقین ص ۵۴ )

*دیدگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا درباره پیران :

شیخ الرئیس بوعلی سینا سالخوردگی را نه سلامت کامل و نه بیماری کامل میداند، بلکه یک حالت بینابینی نظیر دوره نقاهت بیماری ها. ابن سینا سن سالخوردگی را پایان ۶۰ سالگی میداند که منطبق با تعریف سازمان جهانی بهداشت است.

راهکارهای تست نوبه ای آزمایشگاهی برای بدن پیران :

*سالمندان عموما” طبع شان سرد شده و نتیجتا” دارای بیماری های گوناگون ( سردی طبع + خشکی طبع + یبوست مزاج + ضعف جسمانی همانند کودکان + سیستم ایمنی ضعیف + بند آمدن مجاری مختلف + بلغمی شدن + سوداوی شدن بدن + دارا شدن کلیه و مثانه به سنگها + آسم + ناتوانی بدن ) میشوند .

*همچنین نباید علایم مربوط به کم حافظگی و تمرکز نداشتن فرد سالمند را همیشه مربوط به کهولت سن دانست. بلکه بررسی غده تیروئید ضروریست .

*تمام پیران مرد بایستی از نظر پروستات و سنگ کیسه صفرا بررسی شوند .

*تمام پیر زنان بایستی از نظر کم خونی و سنگ کیسه صفرا بررسی شوند .

علل پیری زود رس چیست :

افراط در خوردن غذاهای متضاد ( شورمفرط + یا شیرین مفرط  + یا ترش مفرط ) باعث پیری زودرس ، دیابت و فشارخون اشخاص میگردد  – در آوردن رحم زنان به هر علت بیماری – ضعف عضلات جدار شکم و سفت شدن مدفوع همانند گلوله  – کم‌ تحرکی و نوشیدن کم مایعات و عدم مصرف میوه با پوست از علل ابتلای سالمندان به یبوست – مصرف کم سبزیجات – مصرف کم میوه با پوست آنها – مصرف داروهای ضد اسهال – برای تسکین درد آرتروز معمولا مسکن‌هایی مثل بروفن، ایندوسین و ‌دیکلوفناک مصرف میشود ؟ –  گرسنگی بسیار زیان دارد و باعث رطوبت معده و اندامهای داخلی میشود – بیقراری شامل رفتارها و تحرکاتی می‌شود که هیچ شباهتی به ورزش کردن ندارند ( مانند ورجه وورجه کردن، از این پا به آن پا شدن، وول خوردن هنگام شنیدن یک موضوع و یا حتی قدم زدن داخل اتاق در مواقع پخش پیام‌های بازرگانی تلویزیونی که همه اینها نشانه ناآرامی هستند ) – مصرف تخم مرغ کارخانه ای – مصرف روغن مارگارین که قلب را به درد می آورد.
تشدید ضعف در پیران با تغذیه های نامناسب :

*مصرف سرکه انگور ( سرد و خشک ) : خوردن سرکه برای اشخاص پیر ، سوداوی مزاج و بیماران ریوی و افرادی که درد مفاصل ، ضعف احشاء ، ضعف نیروی جنسی ، ناراحتی رحم و اعصاب دارند مضر  است و پیری زودرس را تسریع می کند .

* از خون دادن پرهیز کنند مگر در ضرورت زیاد.

* کدو ( سرد و تر ) : خوردن کدو برای پیران و سرد مزاجها مضر بوده و ضعف معده و روده می آورد و باعث نفخ و بی اشتهائی میگردد .

راهکارهای مقابله با بیخوابی در پیران :

*بابونه ( گرم و خشک ) :ریختن چند قطره روغن بابونه در بینی باعث رفع بیخوابی در افراد کهنسال میگردد .

راهکارهای استخوان سازی و مفاصل در پیران :

*خیار ( سرد و تر ) : خوردن خیار استخوان پیران را محکم می نماید . خوردن خیار دیر هضم است و در معده فاسد می شود و از این رو باید آن را با نمک خورد.

* یونجه ( گرم و تر ) : خوردن یونجه تازه با عسل برای رشد استخوان و یا کمک به استخوان بندی کودکان مفید است  و یا باعث استحکام استخوان کودکان و پیران میگردد . ( خوردن یونجه بسیار نفاخ و کمی سمی است و بایستی با نبات خورده شود .)

* * حکما طب سنتی : روغن گل بنفشه : تا حدودی دارای طبیعت معتدل است و جالب آنکه با تمام طبایع انسانی همگون میشود ( الله اکبر ) و افرادی که طبع خود را نمی دانند به راحتی و بدون دغدغه خاطر از آن استفاده کنند مثل رفع لکه های قهوای ناشی از سودا خیلی موثر است و یا تا چهل شب مالیدن بر روی مفاصل و یا داروی مناسب روغن مالی سر در افراد مسن برای تقویت مغزشان و یا حافظه جهت تقویت پوست و اندام ها بین ۴ ساعت تا ۱۲ ساعت توصیه شده است .

راهکارهای مقابله با سوء هاضمه در پیران :

* شیر خشت ( گرم متمایل معتدل ) : خوردن شیر خشت برای رفع سوء هاضمه افراد پیر و اطفال مفید است . ( خوردن شیر خشت نفخ ایجاد می کند و اسپرم را رقیق نموده و سرعت انزال را بالا می برد و برای رفع این عوارض آن را با روغن بادام و یا رازیانه بخورید .)

* لوبیا ( معتدل ) : خوردن لوبیا بسیار نفاخ است و تولید اخلاط می کند و باید آن را با دارچین یا خردل ( سفید و یا زرد ) خورد و نیز خوردن لوبیا برای افراد مسن و کسانی که دستگاه گوارش و هاضمه ضعیف دارند باعث ایجاد خواب های آشفته می شود .

راهکارهای مقابله با تسلسل ادرار در پیران

* گزنه ( گرم و خشک ) :نوشیدن دم کرده ریشه گزنه برای افراد پیر که کنترل ادرار را ندارند مفید است . ( در مصرف خوراکی آن باید احتیاط شود و زیاد خوردن آن برای کلیه و روده مضر است و باید آن را با صمغ عربی خورد .)

راهکارهای عمومی برای حفظ پیران از افتادگی در بستر بیماری :

* خبر استرسی و فیلم هیجانی از دسترس آنها دور شود – مصرف ژل رویال عسل ناشتا به اندازه یک نخود در روی زبان – مصرف بره موم به اندازه فقط یک گندم با یک مقداری نوشیدنی که عفونت ریه حذف شود – ایجاد و به کار بردن هر چیزی که گرم کننده و رطوبت دهنده و فعال کننده خون است –  خواب زیاد و بیشتر از جوانان در بستر ماندن – نیاز به غذا و شست و شوی بیشتر از جوانان – سعی دائم در دفع ادرار – حفظ لینت در دستگاه گوارش – ماساژ معتدل با روغن مالی – سوارکاری که مطلوب است اگر ممکن نشد پیاده روی – تغذیه به فواصل کم انجام گیرد (هر وعده غذا در ۲ یا ۳ بار) – اگر غذاهای خشکی آور میل کردند باید از غذاهای رطوبت بخش هم استفاده کنند – اگر غذاها مواد زاید ایجاد کرد باید ملین بکار برند تا از مواد دفعی پاک شوند – میوه های موافق مزاج پیران ( انجیر تازه و خشک، انگور، مویز، مغز گردو و بادام )  – انجیر و آلو در تابستان و انجیر خشک پخته در آب انگبین در زمستان – تنقیه پیران با روغن – تنقیه گرم ممنوع – استفاده از ملین های مخصوص پیران – کارهای عادی روزانه – فعالیت بدنی – خواب – استراحت – بهداشت فردی – فعالیتهای اجتماعی – پودر سنجد با عسل و روغن کنجد به اندازه یک کپسول تا سیستم استخوان سازی قطع نشود – مصرف انواع ماهی ها ( به خصوص ساردین و کیلکا به سبب آنکه با استخوان خورده می شود) – مصرف روغن زیتون بودار و کنجد و گردو – دوری از قرار گرفتن مطلق سایه نشینی و ضرورت قرار گرفتن روزانه ۳۰ دقیقه درمعرض نور خورشید بدون پوشش برای تامین ویتامین D – برای مقابله با آلزایمر ، روزانه دود کندر در محل زندگی داده شود و یا به اندازه یک گندم در روی زبان مکیده شود تا بخارات سکته ای سر دفع شود – ازپوشیدن لباسهای تیره و مشکی پرهیز شود زیرا رنگ های سبز و آبی در تامین آرامش موثرند و هم چنین رنگ دکوراسیون محیط همین مصداق را دارد – فعالیت بدنی آرام ( مثل ورزش در پارکها ، شنا ،اسب سواری ، باغبانی ، پیاده روی ، بالا رفتن از پله) – از مواد پاک کننده مانند صابون و شامپو و غیره که سبب خشکی پوست بدن میشوند کمتر استفاده کنند – استفاده از داروی آرام بخش شیمیایی ممنوع بجای آن از یکساعت قبل خواب از عرقهای اسطوخدوس با بهارنارنج و بادرنجبویه استفاده کنند – مجامعت جنسی با شریک زندگی حداقل شود – گوشتهای کبوتر ، گنجشک ، خروس و بلدر چین انرژی زا هستند – ساکن شدن در مناطقی که آب و هوای شبیه بهار دارد – پرهیز از گرسنه خوابیدن – و مصاحبت و مهمانی در راستای دفع افسردگی ها در پیران – خوردن شکر سرخ بجای قند و شکر عامل جلوگیری از پیری است – تشویق کردن آنها به ادرار پی در پی کردن + خوردن آبگوش لطیف برای لینت مزاج + ساعات خواب بیشتز از جوانان + خوردن مربای زنجبیل اندک + بهترین تنقیه برای دفع یبوست آنها روغن زیتون است + مسهلات ( خاکشیر و سکنجبین عسلی و دمنوش مغز فلوس )برای آنها کاربری دارد + سالادشان بایستی اسفناج با روغن زیتون باشد + پرهیز از خوردن غذاهای بلغم زا و سودازا مثل خیار شور ، بادمجان ، گوشت و ماهی خشک ، هندوانه و خیار + خوردن شیر با عسل + اگر دچار ورم پروستات هستند حتما” سرکه انگبین و بذر کرفس و ریشه کرفس میل شود + مقابله با سنگ کلیه با خوردن کرفس و آب آن + آسم ریه ها با خوردن دمکرده پرسیاوشان و زوفا و سلیخه + اندام ناتوان آنها مثل ( زانو + کلیه و گردن ) بایستی آرام مالش داده شوند و الا خلط های خشک در آنها متعفن میشوند –  کاهش مصرف نمک در برنامه غذائی روزانه برای کاهش فشار خون و احتباس آب در بدن – کنترل وزن و مناسب نگه داشتن آن با توجه به نوع استخوانبندی .

*در پیرى هاى زودرس که نتیجه فساد خون ، روماتیسم و بواسیراست سیرگیاهی سودمند در رفع پیری است .

*آشامیدن شیر مفید است به شرط آنکه بعد از آشامیدن شیر در ناحیه کبد و شکم احساس کشیدگی و نفخ نکنند. موافق‌ترین شیرها، شیر بز است.شیر پخته برای ایشان بهتر از شیر خام است .

* تحقیقات درباره اسفناج می گوید اسفناج سرشار از آنتی اکسیدان هاست. اسفناج در کند کردن مشکلات سیستم عصبی مرکزی و تحلیل توان شناخت مفید است .

تدابیر گرم و تر برای بدن پیران :

 تدابیر گرم و تر (گرمابه رفتن + ماساژ معتدل + روغن مالی با روغن گرم و خوش بو مثل

روغن یاسمن و سوسن + استفاده از عطر های معتدل + نوشیدنی به اعتدال + خواب در بستر نرم + ریاضت اندک و به دنبال شادکامی و خوشدل بودن + غذا را جدا جدا و اندک اندک مصرف کنند + پس از گرمابه طعام مصرف شود ) .

* تغذیه آسان کهنسالان :

بیماریهای کهن سالان عموما” حول خلط سوخته دور می زند پس بایستی از تشدید آن با رژیم غذائی سبک جلوگیری شود .

۱-     صبحانه تخم مرغ عسلی به اندازه دو قاشق ، یا فرنی بادام ، یا شیر برنج و یا ارده شیره و ارده .

۲-     گوشت بره جوان هفته ای یک الی دوبار با چاشنی لیموترش و رب انار.

۳-     گوشت بره جوان ( با مزاج معتدل ) قابل هضم است و لیکن سایر گوشتها متناسب با سن افراد ، برای هضم سنگین بوده و هضم دیرتر انجام می شود .

۴-     مصرف انجیر ، مویز برای گرم نگه داشتن عروق موثر است  و یا مصرف آلو جات و برگه هلو و شربت خاکشیر دمکرده مفید است .

۵-     سیب رنده شده با چاشنی گلاب و پودر گلمحمدی برای ساعت ۱۰ صبح .

۶-     برای صرف شام آب قلم گوسفند جوان با خورشت گل کلم با چاشنی هویج و کرفس و حبوبات .

۷-     خورشت آلو اسفناج با گل محمدی و زردچوبه و چاشنی تمرهندی شیرین با آب قلم گوسفند جوان و یا آب کبوتر ( بدون مصرف گوشت سنگین کبوتر )و یا آب استخوان گوسفند در هر وعده غذائی دو لقمه کوچک نان سنگک .

۸-     خورشتها شکل آبگوشتی به خود بگیرد .

۹-     آبگوشتی بنام بوعلی وجود دارد که ترکیباتش عبارتند از : آب قلم گوسفند یا استخوان گوسفند جوان – نخود ۱۴ دانه – پیاز کوچک – سیب زمینی یک دانه – زردچوبه ) .

۱۰-بهتریم میوه برای کهن سالان را میتوان سیب رنده شده و یا کمپوت آن نام گذاشت .

برچسب ها: پیران و کهنسالان, کهن سالان

مقالات مشابه

پل های ارتباطی

دفتر مرکزی قم: بلوار امین - بین کوچه 11 و 13

تلفن: 02532930344 - 09127553030

  • دانشنامه شفاسنتر
  • فروشگاه عسل حکیم
  • جامعة علوم القرآن