غذاهای با طبع سرد و خشک برای افراد دموی مناسب است، به شرطی که اصل متعادل سازی با مصلحات، رعایت شود.

بطور مثال؛ اگر ماده غذایی دارای طبع سرد و خشک است مثل عناب (دارای طبع خنک است) می توان با درست کردن دمنوش آن، که به عناب آب و حرارات اضافه می شود آن را متعادل نمود.

همچنین اضافه کردن مواد گیاهی با طبع سرد و خشک داخل انواع خورشت ها، می تواند این غذاها را مناسب طبع دم نماید، از نمونه این مواد می توان به اضافه نمودن زرشک، سماق، آلبالو، لیمو عمانی، آلو، رب انار، سرکه و مانند آنها اشاره نمود که همگی آنها در ایجاد تعادل در فرد دارای طبع دم کمک کننده است و برعکس اضافه کردن این مواد برای افراد سودایی و بلغمی مضر است.

لذا پخت غذاها با موادی که طبع سرد و خشک دارند، برای طبع دم مفید است.

۱٫ آبگوشت سنتی با گوشت بره، دنبه و استخوان فراوان، نخود، زردچوبه، بدون رب و گوجه فرنگی

۲٫ انواع آش ها و سوپ های ایرانی

۳٫ انواع خورشت های ایرانی

 ● میوه های مناسب طبع دم:

انواع مرکبات (ترش و شیرین)، انار، شاه توت، سیب، گلابی، آلبالو، گیلاس، هندوانه، زغال اخته، طالبی، خربزه، خرمای خشک، انجیر، انگور، خیار، خیار چنبر.

 ● سبزیجات مناسب طبع دم:

سبزی خوردن، کاهو، اسفناج، انواع جوانه ها مثل جوانه گندم، ماش، عدس.

● لبنیات مناسب طبع دم:

شیر، ماست، دوغ، پنیر، سرشیر، خامه و کره محلی گاوی، که استفاده همگی با مصلح بلامانع است.

● نوشیدنی های مناسب طبع دم: (شامل عرقیات، دمنوش ها و شربت ها)

خاکشیر، عناب، ترنجبین، شیر خشت، بابونه، زرشک، آلبالو

● غذاهای نامناسب طبع دم:

غذاهای با رطوبت و حرارت بالا، بدون مصلحات برای طبع دم مشکل زا هستند.

 دکتر حسن اکبری  متخصص آسیب شناسی،دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،محقق و مدرس طب اسلامی ایرانیww.drakbary.com

???????