رئیس مرکز سلامت محیط وکار وزارت بهداشت به‌طور رسمی وجود مواد مخدر، شیشه و ترکیبات آمفتامین در توتون قلیان‌ها برای معتاد و وابسته کردن مشتریان آن را تأییدکرد.

خسرو صادق نیت در گفت و گو با ایرنا، در پاسخ به این پرسش که آیا استفاده از مواد مخدر، شیشه و ترکیبات آمفتامین را در توتون قلیان‌ها تایید می‌کنید، گفت: بله، گزارش‌های متعددی داشتیم که حتی آن قدر دوز مواد مخدر، شیشه و ترکیبات آمفتامین در توتون قلیان‌ها بالا بوده که مسمومیت حاد ایجاد کرده است.

وی افزود: خود من در بیمارستان لقمان که محل ارجاع مسمومیت‌ها در تهران است، با چند نفر از این افراد صحبت کرده ام، در برخی موارد، فرد مصرف‌کننده نمی‌دانسته که این مواد را مصرف می‌کند و فکر می‌کرده، احساس سرخوشی او ناشی از نوع توتون قلیان است.

به گفته صادق نیت، وقتی با موارد مسمومیت حاد ناشی از مصرف دوز بالای مواد مخدر و ترکیبات شیشه بعد از مصرف قلیان مواجه می‌شویم معنای آن این است که حتماً تعداد موارد بسیار زیاد دیگری وجود دارد که با دوز پایین‌تر این مواد را به توتون قلیان اضافه می‌کنند تا مشتریانشان احساس سرخوشی بیشتری کنند، با این تصور که این لذت ناشی از دود عادی قلیان است، موارد بسیار زیادی که در گزارشهای رسمی نمی‌آید.

وی با بیان اینکه اغلب مصرف کنندگان این مواد در مراکز عرضه قلیان، به مواد مخدر وابستگی پیدا می‌کنند، معتاد می‌شوند و دیگر نمی‌توانند آن را کنار بگذارند،گفت: این یکی از روش‌های سودجویی اماکن عرضه قلیان است تا افراد به این مراکز مراجعات مکرر داشته باشند و بتوانند هزینه‌های بیشتری از آنها بگیرند و در واقع برای کسب سود بیشتر مشتریانشان را معتاد می‌کنند.

صادق نیت در باره اینکه آیا تولید کنندگان توتون، این مواد را اضافه می‌کنند یا به صورت موردی برخی قهوه خانه‌ها مواد مخدر و شیشه را به توتون اضافه می‌کنند، گفت: هنوز اطلاعات دقیق و مستندی که مطمئن شویم اقدامی سازماندهی شده است و مثلاً برند خاصی این مواد را به توتون اضافه می‌کند، نداریم ولی مطمئن هستیم که افرادی به صورت خاص توتون را با مواد مخدر و شیشه برای مشتریانشان آماده می‌کنند و به دنبال وابسته کردن مشتریان خود هستند، گزارش‌های رسمی متعددی از این اقدام داریم که در قهوه خانه یا هر مرکز دیگر عرضه قلیان که اغلب غیرمجاز هستند، این مواد را اضافه می‌کنند.

وی درباره اینکه آیا هزینه افزایش این مواد برای آنها مقرون به صرفه است، بیان داشت:هزینه استفاده از مواد برای آنها زیاد نیست و برایشان صرف می‌کند که این مواد را اضافه کنند. رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اظهار داشت:  گزارش‌های متعددی از این تخلف که در اختیار داریم از تهران است اما مطمئن هستیم که در شهرهای دیگر نیز این اتفاق می‌افتد چون کار سختی نیست، هزینه بالایی هم ندارد و به راحتی می‌توانند این مواد را به توتون قلیان اضافه کنند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد  وجود فلزات سنگین و مواد شیمیایی مضر و خطرناک در خود توتون‌های بسته بندی شده، گفت: بطور کلی چون اغلب این توتون‌ها به صورت غیرقانونی و قاچاق وارد کشور می‌شوند، هر گونه آلودگی می‌توانند داشته باشند، بعضی از این آلودگی‌ها ممکن است عمدی و برخی هم غیرعمدی باشد، مسئله این است که هیچ استانداردی برای کالاهای قاچاق وجود ندارد که بگوییم این حداقل کیفیت را رعایت می‌کنند و سیگار یا توتونی که تولید یا وارد می‌شود این سطح از استاندارد را دارد، چون نظارتی هم در مورد آنها وجود ندارد، به همین علت خیلی وقت‌ها، محصولاتی با آلودگی بالا وارد بازار می‌شوند.

منبع: روزنامه کیهان – ۲۲ شهریور ماه ۱۳۹۴ – صفحه اول و یازده