معجزۀ غذای ملکه زنبورعسل (رویال ژله)

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

مقاله برگزیده

معجزۀ غذای ملکه زنبورعسل (رویال ژله)
رویال ژله

پس از عسل، شناخته شده‌ترین محصول زنبور عسل که توسط زنبورهای کارگر تولید می شود رویال ژله است. به رویال ژله، ژل رویال (Royal Jelly)، شاه انگبین، شهد شاهانه و غذای ملکه هم می‌گویند. این ماده بسیار مهم توسط غدد مغزی زنبورهای کارگر جوان ترشح میشود.
این ماده نیرو بخش به عنوان غنی ترین ماده غذایی طبیعی شناخته شده، از گذشته های دور به عنوان اکسیر جوانی و مایه حیات توسط انسان کشف و استفاده شده است.
لاروهای زنبور ماده 3 روز، نر 5 روز و ملکه 9 روز آغازین زندگی خود را با رویال ژله شروع میکنند و پس از آن غذایشان مخلوطی از عسل و گرده گل خواهد بود، ولی این تنها ملکه است که در ادامه تا لحظه مرگ از رویال ژله تغذیه میکند. عمر متوسط زنبور ماده (کارگر) و زنبور نر 1 تا 6 ماه، در صورتی‌که عمر ملکه طولانی و بین 2 تا 5 سال است. رویال ژله ملکه را قادر می سازد تا در فصول تخم ریزی روزانه تعداد ۲۵۰۰ تخم بگذارد.

رویال ژله منبع غنى پروتئين و هشت اسيد آمينه ضرورى ، سرشار از ویتامین‌های گروه A، C، D، E، کلیه ویتامین های گروه B  ، مواد معدنى مختلف همچون آهن و کلسیم ، اسيدهاى چرب اشباع نشده همچون 10HDA ، کربوهیدرات ، کلاژن، استيل كولين ( كمبود اين ماده فرد را براى ابتلا به آلزايمر مستعد می کند) و گاماگلبولين (تقويت كننده سيستم ايمنى) می باشد.

ژل رویال به دلیل داشتن اسید چرب غیر اشباع  10HDAخاصیت ضدباکتری، ضد میکروب و ضد ویروسی منحصربفردی دارد که در درمان عفونت های ویروسی که مجاری تنفسی را درگیر می کنند بسیار موثر بوده و با کاهش ذخیره کلسترول در دیواره سرخرگ ها باعث کاهش فشار خون و پیشگیری از تصلب شرائین می شود.

استیل کولین موجود در رویال ژله نقش اساسی در نقل و انتقال پیام‌های عصبی ایفا نموده که برای پیشگیری و درمان مشکلات عصبی، مغزی، آلزایمر، ام‌اس، رعشه و اضطراب کاربرد دارد و به حافظه کمک شایانی میکند و با گشاد کردن رگ های خونی از بالا رفتن فشارخون جلوگیری می نماید.

در رویال ژله مقدار فراوانی کلاژن موجود است. کلاژن نوعی پروتئین و بسیار مورد نیاز بدن است، موجب اتصال بافتهای سلولی به یکدیگر شده و از چروک خوردن پوست جلوگیری می کند. همچنین طول عمر سلولها را نیز افزایش میدهد. با توجه به اینکه ژله رویال باعث بهبود سیستم دفاعی بدن، کاهش استرس و بیخوابی می شود، می تواند از پیری زودرس جلوگیری نماید و به زیبایی و جوانی و نشاط پوست کمک نماید. در ناباروری و تقویت حرکت اسپرم مردان و ضعف تخمدانها برای بانوان بسیار مؤثر است. ضمنا اثر ضد التهاب و سلول سازی ژل رویال در بهبودی سوختگی‌ و زخم‌ها خصوصاً دیابتی بسیار موثر است.

گاماگلبولین موجود در رویال ژله تاثیر خوبی بر بهبود بیماران سرطانی بعد از پرتو درمانی و شیمی درمانی دارد و باعث افزایش سرعت تولید گلبولهای سفید خون میشود. بنابراین ژل رویال موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش و جلوگیری از رشد و گسترش سلول های سرطانی می شود.


دیگر خصوصیات رویال ژله:
ژل رویال یک ماده غذایی بسیار ارزشمند و داروئی است که در درمان ضعف و بی اشتهایی، کم خونی و ناتوانی های جنسی بسیار موثر است. این ماده همچنین در کاهش و تنظیم چربی و قند خون، رماتیسم قلبی و مفصلی، رفع گرفتگی عروق، رفع مشکلات ریوی، تنگی نفس، مشکلات حنجره، نفخ و زخم معده، تنظیم هورمون‌ها، محرک رشد، بهبودی روماتیسم مفصلی، ضعف چشم، کمبود املاح معدنی، مشکلات کبدی، سم‌زدایی از بدن، یرقان، رشد و تراکم استخوان، زخم‌ها و سوختگی های کهنه، میخچه و دمل، بیماری‌های پوستی عمیق، صدفیه، اگزما، بواسیر، عفونت و زخم‌های رحمی و تناسلی، میگرن و سینوزیت، اعصاب، درمان افسردگی، ‌ضعف عمومی بدن، افزایش دهنده مقاومت بدن در مقابله با عفونت‌ها و در جلوگیری از پیری زودرس، تقویت حافظه و نیز موجب نشاط و طول عمر نیز خواهد ‌شد.

روش نگهداری:
به دلیل وجود آنزیم‌ها و هورمون‌های موجود در ژل رویال بهتر است از تماس با نور و اکسیژن هوا جلوگیری نمود تا تجزیه نشود. رویال ژله 20% که به طریقه عصاره گیری تهیه شده را میتوان در دمای 37 درجه سانتیگراد نگهداری کرد.

روش مصرف:
مصرف یک قاشق مرباخوری تا غذاخوری دو بار در روز نسبت به سن و مشکلات افراد به مدت 10 روز و تکرار آن پس از 3 روز توقف تا بهبودی کامل لازم است.

 معجزۀ غذای ملکه زنبورعسل (رویال ژله) حکیم G جی

 

حکیم G (عسل + رویال ژله خالص)

محصولی منحصر بفرد و بسیار عالی که از مخلوط حدود 100 حجم عسل + 10 حجم رویال ژله مایع به‌دست می‌آید.

این محصول برای حافظه، احیای سلول‌های مرده و کمک به سلول‌های معیوب و غیر معیوب بدن و همچنین کم‌خونی و MS و تیروئید و بیشتر برای کم‌خونی و کم‌اشتهایی کودکان یک تا سه ساله که مصرف گرده گل برای آنان مجاز نمی‌باشد و یا اشخاصی که مصرف گرده گل برای آنان حساسیت ایجاد می‌کند، مصرف حکیم G در رفع کم‌خونی وکم‌اشتهایی به آنان بسیار کمک می‌کند.
برای تپش قلب به‌جای پاراپانول دقیقاً عمل خواهد نمود. این محصول می‌تواند ماسک پوستی بسیار مناسبی برای تغذیه، سلول‌سازی و لطافت پوست باشد.
حکیم G عوارض جانبی ندارد و بسیار لطیف و خوش‌خوراک است. مصرف آن برای کودکان می‌تواند به‌صورت کرم روی نان در صبحانه باشد و این گونه مصرف، کودک را برای مصرف ترغیب می‌نماید و کودکان با مصرف آن در روزهای اولیه به اشتها افتاده و از حافظه بهتری برخوردار خواهند شد.
اشتهاآوری آن در کهن‌سالان نیز در روزهای اول علاوه بر ازدیاد حافظه در آنان بسیار مشهود است. با مصرف حدود 3 تا 5 روز اثرات این فرآورده روی بدن احساس می‌شود.
لازم به ذکر است مصرف رویال ژله همراه با عسل، نقش به‌سزایی در سلول‌سازی مغز دارد.


بره موم

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

بره موم

ماده‌ای را که زنبور عسل از شیره درختان، روی برگ یا ساقه و کناره‌ی گل ها با شیره‌های خاص تهیه می‌کند بَره‌موم می‌نامند. از این ماده به منظور ضد عفونی‌کردن محیط تخم‌گذاری ملکه و کندو استفاده می‌شود. همچنین درزهای کندو را برای جلوگیری از ورود حشرات موذی و میکروب‌ها با بره‌موم می‌پوشانند.

ما نیز می‌توانیم از این ماده گران‌بها برای درمان بیماری‌های قارچی و عفونت‌های رحم، پوست، معده، روده و... استفاده کنیم.
از بره‌موم برای درومان این بیماری‌ها استفاده می‌شود: التهاب دهان، التهاب گوش، از بین بردن بوی بد دهان، ام‌اس، التهاب لوزه، مغز و اعصاب و تنظیم عمل غده هیپوفیز، درد دندان، تأمین املاح معدنی کمیاب و ناشناخته در بدن، بیماری‌های  فک و لثه، تنظیم عمل قلب و عروق، زخم معده، بهبود بیماری‌های ناشناخته، سرطان معده و روده، تقویت قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماری‌ها، جلوگیری از رشد غدد سرطانی در بدن، جلوگیری از مرگ‌و‌میر اسپرم و تخمک، التهاب مفاصل، بواسیر، التهاب و عفونت گلو، میخچه و دمل، التهاب مجاری ادرار و عضو تناسلی، سلول‌سازی عصبی، تنظیم فشار خون، بهبود گرفتگی رگ‌های عصبی، سم‌زدایی از بدن، درمان لرزش دست، بیماری‌های پوستی، تقویت حافظه، ایجاد نشاط عمومی،  بهبود زخم‌هایی که دیر خوب می‌شوند.

ژله رویال

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

ژله رویال

زنبور عسل پس از خوردن گرده گل از غدد مغزی  رویال ژله را ترشح می‌کند. این ماده به دلیل فسادپذیری بیش از نه روز داخل کندو نگهداری نمی‌شود. در این فاصله، لاروهای زنبور کارگر، زنبور نر و یا ملکه از این ماده تغذیه می‌کنند

تعداد روزهای تغذیه از رویال ژله مشخص‌کننده نوع آنها است. لاروهایی که سه روز اول زندگی را با رویال ژله تغذیه می‌کنند زنبورهای کارگر و آنهایی که پنج روز اول از این ماده تغذیه می‌کنند زنبورهای نر هستند. فقط ملکه نه روز اول زندگی خود را از این ماده حیات‌بخش تغذیه می‌کند. برای باقی عمر غذای زنبورها بجز ملکه عسل و گرده گل است. زنبور ملکه برای رشد و سلول‌سازی و تولید مثل بیشتر و تقویت قوای جنسی و طول عمر همواره از رویال ژله تغذیه می¬کند. مدت مصرف رویال ژله در زنبور عسل سبب به وجود ‌آمدن تفاوت‌های اساسی بین زنبورهای کارگر و نر با زنبور ملکه می‌شود.


انسان نیز می‌تواند در هر سنی از رویال ژله تغذیه کند. همچنین از این ماده شفابخش برای رشد و سلول‌سازی بیشتر و تقویت قوای جنسی و تولید مثل و طول عمر استفاده می‌شود. البته بهتر است از این ماده مقدار کمی برای کودکان، نوجوانان و سالمندان استفاده کنیم و مقدار بیشتر آن برای زنان باردار و شیرده بسیار مفید است.


بیماری‌هایی که با خواص درمانی رویال ژله بهبود می‌یابند عبارتند از: مشکلات حنجره، کمک به ریه، تقویت قوای جنسی در مردان و زنان، تنظیم فشار خون، زخم معده، مشکلات قلب و عروق، ضعف چشم، عفونت‌های رحمی و تناسلی، کمبود املاح معدنی و تراکم استخوانی، میگرن و سینوزیت، دیابت(مرض قند)، مشکلات کبدی، یرقان، سلول‌سازی مغز و استخوان، تنگی نفس، نفخ معده، ‌ضعف عمومی بدن، اعصاب، سم‌زدایی از بدن، رماتیسم قلبی و مفصلی، زخم‌های سوختگی کهنه، میخچه و دمل، ام‌اس، بیماری‌های پوستی عمیق، صدفیه، اگزما، زخم‌های رحم و آلت تناسلی، بواسیر، تقویت حافظه. مصرف رویال ژله موجب نشاط و طول عمر نیز خواهد ‌شد.

گرده گل

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

گرده گل

زنبور عسل گرده گل را از روی پرچم‌های گل با پاهایش داخل کندو می‌آورد و آن را به‌سرعت مصرف می‌کند. برای ذخیره کردن گرده، رطوبتش را گرفته، داخل ظروف شش گوشه تجزیه‌ناپذیر و دور از اشعه خورشید نگه می‌دارد. درب‌ ظروف را نمی‌بندد زیرا دائم از آن استفاده می‌کند. همچنین  باز بودن درب آنها باعث تبخیر رطوبت گرده گل می‌شود.

انسان نیز پس از خارج کردن گرده گل از کندو می‌بایست برای جلوگیری از تخریب زودهنگام بلافاصله آن را رطوبت‌گیری و در جای خشک و خنک و دور از نور خورشید نگهداری کند.
زنبور عسل با احساس وجود گرده کافی در صحرا تخم‌گذاری را شروع و با اتمام گرده گل آن را متوقف می‌‌کند. زیرا تخم‌ها برای رشد از گرده گل  تغذیه می‌کنند و در ‌صورت نبود گرده گل در بهار و تابستان،‌ نسل زنبور عسل منقرض خواهد شد. کمیت و کیفیت تخم‌گذاری ملکه نیز به وجود گرده گل بستگی مستقیم دارد. با وجود گرده گل بیشتر، مقدار تخم‌گذاری ملکه بیشتر خواهد شد. همچنین زنبورهای نر از نظر جنسی قوی‌تر خواهند شد. در نتیجه، وجود گرده گل با تولید مثل زنبورعسل رابطه مستقیم دارد.


پس ما هم بیاموزیم و از گرده گل برای رشد بهتر کودکان بیشتر از دو سال، تقویت زنان قبل و بعد‌ از بارداری، شیردهی مادران، رشد نوجوانان، بهبود ضعف قوای جنسی و ناباروری زنان و تکثیر و تقویت اسپرم مردان استفاده کنیم.
بیماری‌هایی که با خواص درمانی گرده گل بهبود می‌یابند عبارتند از: دیابت (مرض قند)، ضعف عمومی و بی‌اشتهایی و رشد نامناسب،‌ کم‌خونی، کمبود آهن و مواد معدنی کمیاب بدن، کمبود ویتامین‌های لازم بدن بخصوص ویتامین‌های گروه ب، حساسیت بهاری، میگرن فصلی، چاقی و لاغری، بیماری‌های پروستات،‌ کبد، تقویت کلیه و مثانه، مقدار اسپرم و قدرت آن در مردان، تقویت حافظه، سلول‌سازی مغزی، سلول‌سازی استخوان، زخم‌های درمان‌ناپذیر، تقویت استخوان‌های بدن، بهبود عملکرد معده و اثنی‌عشر، ورم‌های پوستی و صدفیه، قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماری‌ها، قدرت باروری زنان، شیردهی در زنان.

شفای عسل در کندو

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

شفای عسل در کندو

عسل تولید‌شده در کندو به تخم زنبور چند روزه برای رشد بهتر خورانده می‌شود. ملکه قبل و بعد ‌از بارداری عسل مصرف می‌کند چون مصرف این ماده حیاتی را برای رشد کودکان خود و تأمین مواد معدنی، ویتامین ها و پروتئین لازم می‌داند.

عسل در کندو و مصرف مداوم آن، زنبور عسل را از خطر هجوم بیماری‌ها مصون می‌دارد. با کاهش عسل در کندو سه بیماری اسهال، یبوست و بیماری‌های عفونی شایع می‌شود و با مصرف عسل این بیماری‌ها ریشه‌کن می‌شوند‌. بنابراین ما نیز با مصرف عسل از این بیماری‌های محافظت می‌شویم. بر اساس تحقیقات خوراندن مقدار بسیار کم عسل خالص بدون گرده گل به کودکان کمتر ‌از دو سال اشکالی ندارد. همچنین مصرف عسل برای زنان باردار و شیرده بسیار مفید و لازم است.


بیماری‌هایی که با خواص درمانی عسل بهبود می‌یابد عبارتند‌ از: کم‌خونی، کمبود آهن و املاح معدنی کمیاب و ناشناخته بدن، اعصاب، التهابات کلیه و مثانه، درمان چاقی و لاغری، میگرن فصلی و غیرفصلی، زخم معده و اثنی‌عشر، کمبود مواد غذایی بعد از عمل‌های جراحی، نفخ و اسید معده،‌ کاهش اشتها و رشد کودکان، زخم‌های درمان‌ناپذیر، سوختگی‌ها، سلول‌سازی مغز و استخوان، کاهش قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماری‌ها، کاهش اسپرم در مردان، مشکلات باروری و شیردهی در زنان، التهاب پروستات، التهاب کیسه صفرا، حساسیت فصلی، التهاب تخمدان و رحم، التهاب گوش و حلق و بینی، ام‌اس، ضعف و نامنظمی فعالیت قلب و عروق، کوفتگی رگ‌های عصبی، بیماری‌های پوستی، ‌غلظت خون و بسته‌شدن رگ‌ها، التهاب لثه، التهاب گلو‌ و لوزه، التهاب مفاصل و رماتیسم مفصلی، فشار خون، نامنظمی عملکرد لوزالمعده، تیرویید،‌ عفونت‌های چشم و گوش، بیماری‌های کبد، ریزش مو،  بوی بد دهان، چین‌و‌چروک پوست، هضم و جذب نامناسب غذا، مشکلات ریوی، آسم و آلرژی، قولنج معده، بیماری‌های کلیه و رحم و تخمدان‌ها.

مصرف عسل

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

مصرف عسل

هنگام بهار و تابستان همه ساکنان کندو (نوزادان و کارگران و نرها و ملکه) از عسل استفاده می‌کنند. اما در پاییز و زمستان، بخصوص زمستان، دیگر از نوزادان و نرها خبری نیست و فقط زنبورهای کارگر و ملکه عسل را مصرف می‌کنند.

پس ما هم از زنبور عسل بیاموزیم که مصرف عسل در بهار و تابستان برای کودکان، زنان باردار یا شیرده و مردان مفیدتر و مناسب‌تر است و هنگام پاییز و زمستان برای کارگران و دختران.

نگهداری عسل

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

نگهداری عسل

زنبور عسل در دمای 10 تا 37 درجه سانتیگراد عسل را نگهداری می‌کند و مانع افزایش دمای آن می‌شود. عسل داخل ظرف‌های شش‌گوشه‌ و در محیطی تاریک و دور از اشعه خورشید نگهداری می‌شود. این عسل برای مصرف یک تا چند روز زنبور کافی است

این ظروف شش‌گوش «شان» را تشکیل می‌دهند که در بهار و تابستان به‌صورت باز یا بسته و هنگام پاییز و زمستان فقط به صورت بسته مورد استفاده زنبور واقع می‌شود. این ظروف از ماده‌ای به نام «موم» ساخته شده که در طبیعت تجزیه‌پذیر نیست (مگر توسط حشره موم‌خوار). پس با توجه به طبیعت عسل بهتر است که ما نیز عسل را در همان دما و در جای تاریک نگه داریم. عسل را کم‌کم (به اندازه مصرف چند روز) و در ظرف با درب محکم و جنس تجزیه‌ناپذیر مانند شیشه، پلاستیک و... نگهداری و درب ظرف را محکم کنیم (منظور تجزیه به واسطه باکتری‌ها و موجودات زنده است).

عسل و گونه های مختلف آن

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

عسل و گونه های مختلف آن

موادی که زنبور عسل داخل کندو می‌آورد عبارت است از:
1. شهد گل (عسل).
2. مدفوع شپشک‌هایی که شیره ساقه را می‌مکند (عسلک).
3. ترشح ساقه و برگ‌ها (عسلک).
عسل به دو گونه زیر تقسیم می‌شود:
1. تک‌گلی مهاجر و یا غیرمهاجر کوهی و یا دشت.
2. متنوع مهاجر و یا غیرمهاجر کوهی و یا دشت.

بهترین نوع عسل، عسل متنوع غیرمهاجر کوهی است. تنوع گیاهی این عسل باید از ده گونه گل بیشتر باشد. معمولاً بیست‌وپنج درصد عسل را یک تا دو گونه گیاه تشکیل می‌دهد و غلظت مناسب دارد. در این کندوها بیماری کمتر است و از داروهای شیمیایی به‌ندرت استفاده می‌شود. به‌علت غیرمهاجر بودن زنبورها معمولاً برداشت عسل اواخر پاییز یا زمستان انجام خواهد ‌شد. زنبور عسل بهترین، مقوی‌ترین و ضدباکتری‌ترین عسل خود را ذخیره و خود ضعیف‌ترین نوع آن را مصرف می‌کند. برای به دست آوردن محصولی مرغوب می‌بایست عسل بعد از آخرین فعالیت زنبور عسل در بهار، تابستان و پاییز و خصوصاً ابتدای زمستان برداشت شود. این عسل، از عسل‌های مرغوب آن منطقه است که با ذخیره آن در کندو، در فصل زمستان کلنی کمتر آسیب خواهد ‌دید. زنبور عسل آن را برای ذخیره اصلی خود نگه می‌دارد و در ‌ضمن رطوبت کمتری دارد.
 عسل شکری و یا عسل‌های دشت تک‌گلی که از لحاظ کالری و ضد میکروبی ضعیفند به سرعت در زمستان آسیب می‌بینند.

در تغذیه  بیمار با عسل باید به نوع عسل توجه داشت. عسل در دو نوع منطقه آب‌و‌هوایی تولید می‌شود: (1) مرطوب و ‌خشک، و (2) سرد ‌و ‌خشک.

البته عسل منطقه سرد‌ و ‌خشک مرغوب‌تر است. میزان رطوبت بر مرغوبیت عسل تأثیر دارد:
1. عسل با رطوبت 13 تا 17 درصد بهترین نوع عسل است و شفای کامل در این عسل وجود دارد.
2. عسل با رطوبت 17 تا 20 درصد برای مصرف دارویی مفید است.
3. عسل با رطوبت 19 تا 23 درصد نامرغوب و در زمان کوتاهی فاسد می‌شود.

تولیدات زنبور عسل

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

تولیدات زنبور عسل

تولیدات زنبور عسل
فرآورده‌‌های اصلی زنبور عسل عبارتند از:
1. عسل       
2. گرده گل
3. ژله رویال یا شاه‌انگبین
4. بَره‌ موم

 

از زنبور عسل بیاموزیم

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

از زنبور عسل بیاموزیم
  • از عسل‌های متنوع، سالم و باکیفیت استفاده کنیم.
  •     از ورود عسل آلوده به داخل کارگاه تولید جلوگیری شود.
  •     عسل و گرده گل با رطوبت کمتر مصرف شود.
  •     در ‌صورت بالا ‌بودن میزان رطوبت آن، برای پیشگیری از فساد، رطوبت آن را در دمای مناسب بگیریم.
  •     قبل از ورود به محل تولید عسل، حمام کرده و دست‌ و پاها ضد عفونی شود.
  •     داخل کارگاه تولید هم باید کاملاً ضدعفونی گردد.
  •     محل استحمام باید دور از محل تولید باشد.
  •     از ورود افراد متفرقه و حیوانات موذی به داخل تولیدی جلوگیری شود.
  •     برای ضدعفونی محیط تولیدی از مواد حاوی الکل استفاده شود.
  •     دستشویی‌ها باید از کارگاه تولید فاصله مناسب داشته باشد.
  •     به محض بروز آلودگی در کارگاه تولید، محل باید ضدعفونی و افراد یا عوامل آلوده از محل خارج شود.
  •     در ‌صورت شدت آلودگی (آنقدر از ‌بین بردن آن سخت یا ناممکن باشد) کارگاه باید به مکان دیگری انتقال یابد و از ورود افراد ناسالم به مکان جدید جلوگیری شود.
  •     برای بسته‌بندی محصول باید از ظروف تجزیه‌ناپذیر استفاده شود.
  •     همچنین از حرارت، وکیوم و پلمپ مناسب استفاده شود.
  •     بسته‌ها در محیطی دور از اشعه خورشید و در دمای معینی ذخیره شوند.

چگونگی زیست زنبور عسل

دسته بندی: دانستنی های زنبور عسل

چگونگی زیست زنبور عسل

بنا بر آیه مبارکه «فطره الله التی فطر الناس علیها و تبارک‌الله احسن الخالقین» و همچنین با توجه به نزول وحی الهی بر پیامبران و نزول قرآن و کتاب‌های آسمانی دیگر، می‌تواند مراتب والای چگونه زیستن را از زنبور عسل بیاموزد. آیات قرآنی از شفای  فرآورده‌های زنبور عسل خبر داده‌اند.

در خانواده زنبور عسل زنبورهای کارگر به چند گروه تقسیم می‌شوند و وظایف متفاوتی بر عهده آنها گذاشته می‌شود. گروهی تغذیه بچه‌ها و ملکه، گروهی تمیز ‌کردن کندو و گروهی نگهبانی از کندو و کنترل ورود‌ و خروج زنبورها را به عهده دارند.
زنبورهای نر برای جفتگیری با ملکه از کندو خارج شده و با فاصله بسیار زیادی از کندو جفتگیری می‌کنند.
زنبور عسل مدفوع خود را بیرون از کندو و با فاصله مناسب می‌اندازد. حتی در فصل پاییز و سرمای زمستان تا حد امکان خود را نگه می‌دارد تا روزی آفتابی و نسبتاً گرم از کندو خارج شود و مدفوع خود را با فاصله معینی به بیرون از کندو بیندازد.
داخل کندو با بره‌موم که نوعی ماده الکلی است ضد عفونی می‌شود. درب ورودی کندو به صورتی ضدعفونی می‌شود که دست و پای هر زنبور عسل هنگام ورود به کندو به این ماده آغشته و در نتیجه ضد‌عفونی شود. اگر زنبوری هنگام جمع‌آوری شهد آلوده شده باشد یا از شهد و گرده سمی و یا آلوده استفاده کرده باشد، به محض رسیدن به کندو شناسایی و از ورود آن جلوگیری می‌شود. به این صورت کندو از آلودگی دور می‌‌ماند. اگر آلودگی کندو به اندازه‌ای باشد که برطرف کردن آن سخت و غیرممکن شود زنبورهای سالم و ناسالم از هم جدا می‌شوند و زنبورهای سالم همراه ملکه به کندویی جدید و سالم مهاجرت می‌کنند.


فرآورده‌های زنبور عسل در ظروف مومی تجزیه‌ناپذیر، در جای تاریک و دور از اشعه خورشید با حرارتی مناسب ذخیره می‌شود. این ظروف مومی درب‌های نفوذناپذیر دارند. تخم‌ها و ژله رویال در وسط شان عسل، گرده گل در اطراف تخم‌ها و عسل در اطراف گرده گل ذخیره می‌شوند.
اگر زنبور عسل نتواند به تخم‌های خود غذای کافی برساند و یا به نحوی تخم‌ها آلوده شوند، زنبوران کارگر تخم‌های آلوده را از داخل محفظه‌های شش گوشه برداشته و به بیرون از کندو در فاصله مناسبی می‌اندازند و جای خالی تخم‌ها را توسط بره‌موم ضدعفونی می‌کنند.
زنبورهای کارگر از ورود حیوانات و حشرات مانند موش، مورچه، زنبور وحشی و... به کندو جلوگیری می‌کنند. آنها با این کار مانع ورود آلودگی به کندو می‌شوند. گاه موش‌ها وارد کندو می‌شوند اما پس از نیش خوردن بسیار می‌میرند. در این‌صورت به‌علت ناتوانی زنبورهای عسل در حمل موش، آن را ضد عفونی و مومیایی می‌کنند. زنبورهایی که موش را نیش زده‌اند و مرده‌اند از کندو بیرون انداخته می‌شوند.
زنبور عسل با گرفتن رطوبت عسل و گرده گل از فاسد‌ شدن آن در مدت طولانی جلوگیری می‌کند. زنبور عسل برای تولید عسل از بهترین¬ها استفاده می‌کند. زنبورهای کارگر، نر و ملکه همگی از فرآورده‌های تولیدی این اجتماع بهره می‌برند.


99 درصد فعالیت‌های کلنی زنبور عسل به‌وسیله زنبورهای کارگر انجام می‌شود. پس از اینکه ملکه تخم‌ها را داخل ظروف شش‌گوشه قرار‌ داد، زنبورهای کارگر آنها را در دمای 37 درجه ثابت نگهداری می‌کنند. زنبورهای کارگر محافظ لاروها کمتر به بیرون از کندو می‌روند و تغذیه آنها وظیفه دیگران است. در‌ صورت افزایش یا کاهش دمای خارج کندو، دمای داخل کندو را برای نگه‌داری تخم‌ها ثابت نگه می‌دارند. برای تولد لارو زنبورهای کارگر 21 روز لازم است و در این مدت وظیفه مراقبت و ثابت ‌نگه ‌داشتن دمای کندو بر‌ عهده زنبورهای کارگر است. اگر تخم‌ها از کندویی به کندوی دیگر اضافه شود در‌ صورت قادر‌ نبودن زنبورهای کارگر به ثابت ‌نگه‌ داشتن دمای کندو، تخم‌های اضافی از بین خواهند‌ رفت.

در خانواده زنبور عسل زنبورهای کارگر به چند گروه تقسیم می‌شوند و وظایف متفاوتی بر عهده آنها گذاشته می‌شود. گروهی تغذیه بچه‌ها و ملکه، گروهی تمیز ‌کردن کندو و گروهی نگهبانی از کندو و کنترل ورود‌ و خروج زنبورها را به عهده دارند.

پل های ارتباطی

دفتر مرکزی قم: بلوار امین - بین کوچه 11 و 13

تلفن: 02532930344 - 09127553030

  • دانشنامه شفاسنتر
  • فروشگاه عسل حکیم
  • جامعة علوم القرآن