نان از منطر طب اسلامی و طب سنتی چیست

نان

قرآن کریم: کسانی که دست در طبیعت خدا می بربند یاران شیطانند.(آیه ۱۱۹ سوره نساء)

پیامبر اکرم(ص): خداوندا برای ما به نان، برکت ده. میان ما و آن جدایی میفکن. اگر نان نمی بود نه روزه می گرفتیم نه نماز می خواندیم و نه واجبات پروردگار خود را انجام میدادیم.

پیامبر(ص): نان بهترین خوراک شما است.

“موسی کلیم ا…”به خدا عرض کرد: پروردگارا هر خیر و نیکی بر من فرستی به آن نیازمندم (سوره قصص، آیه۲۴ ).امیر مومنان علی(ع) در تفسیر این آیه فرمود: بخدا سوگند موسی (ع) جز قرص نانی که گرسنگی را برطرف سازد چیز دیگری نخواست، زیرا موسی(ع) از سبزیجات می خورد تا آنجا که بر اثر لاغری و آب شدن گوشت بدن، سبزی گیاه از پشت پرده شکم او آشکار بود.

امام صادق(ع):چون نماز صبح را خواندی ، پاره نانی بخور تا با آن دهان خویش را خوشبو سازی،حرارت خود را فرو نشانی، دندانهایت را محکم سازی، لثه ات را استحکام بخشی، روزی خویش را بدست آوری و خوی خود را نیز نیکو سازی.

مضرات مصرف آرد سفید (گندم بدون سبوس)

عقیلی خراسانی  (مخزن الادویه): نانی که آرد آنرا بسیار نرم سوده و در آن مطلق سبوس نباشد ، خوردن آن مضر بوده و تولید بیمار ها می نماید.

۱-آسیاب های نوین جوانه و پوست گندم که کل مواد معدنی گندم در آن موجود است را گرفته و فقط نشاسته را به خورد مردم می دهند.

۲- مایه خمیر سنتی باعث رشد لاکتوباسیل ها شده و مانع از نمو میکروب های مضر می شود و نیز باعث تغییر در گلوتن و نشاسته گندم شده و مواد مفید انها را آماده جذب می کند و لی مخمر آبجو که فعلا استفاده میشود فاقد این خواص است. در تخمیر سنتی دیاستاز های جوانه گندم طی چند ساعت ملکول های آلبومین را شکسته و اسیدهای آمینه را آزاد می کند تا به بهترین نحو جذب بدن گردند در حالیکه در روش جدید اکثر اسیدهای آمینه  دست نخورده از روده ها دفع می گردند.

۳- طبخ سریع (روش جدید در نانوایی ها) بواسطه تولید قشری خشک در روی نان از تبخیر آب مغز نان جلوگیری کرده و هضم نامطلوب خواهد شد و از طرفی مغز نان باید به آهستگی به درجه حرارت ۱۰۰ برسد تا دیاستازهای موجود بتوانند روی نشاسته اثر مطلوب خود را اعمال کنند.

۴- مهمترین عمل حیاتی موجود زنده اکسیداسیون گوگردی است که در بدن ما این کار توسط گلوتاتیون انجام می شود، از طرفی بیشترین میزان اسید گلوتامیک درطبیعت در گندم موجود بوده که تمامی آن در پوسته آن نهفته است.

۵-در نان بدون سبوس، فسفر (استخوان ساز-  تنظیم کننده کارکرد اعصاب- جذب کننده کلسیم)و منیزیم (ضدسرطان- سازنده سلول های عصبی)و سیلیس(استحکام بخش دندانها- تنظیم کننده ترشح انسولین- تقویت کننده کارکرد قلب وکلیه ها) موجود نمی باشد.

۶- ویتامین E که باعث افزایش  اسپرم و خونسازی می شود، در نان سفید موجود نیست (عامل نازایی ها وکم خونی)

۷- نبود سبوس گندم باعث یبوست مزاج (= ام الامراض) می شود زیرا تمام قسمت های فعال و زنده گندم در سبوس آن موجود است.

۸- نان سبوسدار، بو، طعم و ماندگاری بهتر و طولانی تری دارد و لاغر کننده، ملین و زود هضم است.

۹- گندم کامل آرد شده پس از مدتی ماندن (حدود ۲ ماه) دچار فعل و انفعالاتی می شود که اسیدیته آن را بالا می بردو این برای فعالیت دیاستاز های آن ضروری است.

۱۰- برای سفید شدن آرد (مشتری پسندی)، ازن  و پراکسید ازت و زاج سفید از آن عبور می دهند که با این کار، کاروتن ها و بسیاری از مواد حیاتی آن از بین می روند که برای مثال زاج سفید باعث ایجاد زخم های شدید گوارشی (آزمایش شده روی سگها) و کاهش کارکرد تخمدان ها می گردد.

۱۱- افزودن بیکربنات پتاسیم(خمیر مایه فعلی) باعث سوء هاضمه و اختلال کار کرد دستگاه گوارش می شود.

۱۲- کودهاو سموم  شیمیایی باعث بهم زدن تعادل پتاسیم و دیگر املاح در خاک زراعی و متعاقب آن در محصول بدست آمده میشوند.

۱۳-  در گندم کامل (کپسول کوچک معجزه گر) ،۱۶ اسید آمینه از ۲۰ اسید آمینه موجود در حد تعادل و نیاز بدن وجود دارد.

۱۴- استفاده از کنجد، سیاهدانه، زردچوبه و…. در روش پخت سنتی باعث کامل شدن زنجیره اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه و فعالیت آنتی اکسیدان ها می شود.

۱۵- براساس روایات نان گندم کامل، شیر و انگور  بعنوان غذای کامل نام برده شده است. (میتوان هر یک از آنها را به تنهایی بعنوان یک وعده غذایی  مصرف نمود)

۱۶- نان سبوسدار بدلیل داشتن تمام املاح و مواد مورد نیاز بدن در حد اعتدال باعث کارکرد مناسب کل بدن گردیده و از بیماری هایی مانند : فشارخون، چربی خون، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان پیشگیری میکند.

۱۷- بر اساس تحقیقات ۵% نان کامل دفع می شود که این میزان برای نان سفید بالای ۶۰% می باشد.

۱۸- در روایات آمده است  از گذاشتن نان زیر ظرف غذا و پاره کردن نان با کارد پرهیز کنید و بعد از گذاشتن نان در سفره منتظر  غذای دیگری نشوید .

سوال ۱:با کدام مجوز و با استناد به کدام شیوه علمی بخود اجازه می دهند گیاهی که این همه در روایات بر روی آن تاکید شده و غذای اصلی بشر خوانده شده و از سوی دیگر در علم کنونی نیز آن را به عنوان غذای کامل می شناسند، پوسته آن  که حاوی تمام مواد مورد نیاز بدن است را جدا کرده و فقط مغز آن که صرفا حاوی نشاسته بوده و موجب صدها بیماری می گردد را بخورد مردم بدهند؟ سوال۲ :پس از آشکار شدن زیان های فراوان نان بدون سبوس ،امروزه صحبت اصلی بر سر غنی سازی آرد بدون سبوس است.آیا مدعیان این کار میتوانند تمام مواد موجود در پوسته گندم را  را به همان میزان موجود در طبیعت با روش غنی سازی به نشاسته(آرد سفید) اضافه کنند؟

خواص سویق (پودر بو داده غلات و حبوبات):

۱٫رویاننده ی گوشت ۲٫ استحکام بخش استخوان ۳٫ پرتوان کننده بازو ۴٫ نازک کننده ی پوست ۵٫ افزاینده توان جنسی(موارد ۱ تا ۵ بصورت ترکیب با روغن زیتون) ۶٫ برطرف کننده تب ۷٫ زداینده سودا و بلغم معده ۸٫ دور کننده ۷۰ گونه بلا(موارد۶ تا۸ بصورت پودر خشک در صبح ناشتا و شب)

خواص نان جو:

امام رضا (ع): برتری نان جو بر نان گندم همانند برتری ما (اهل بیت) بر دیگر مردمان است.

۱- خوراک همه پیامبران نان جو بوده است.

۲- درمان کننده التهاب ریه، بیرون کننده دردها از تن، مقوی اعصاب، مفید برای خستگی و کمخونی، مقوی استخوان کودکان، افزاینده شیر زنان، درمان اسهال و مفید برای درد معده، تنظیم کننده اختلالات کبدی، درمان کانون های عفونی و چرکی، مفید برای ورم لوزه، غذای مناسب بیماران دیابتی

استاد مهربانی

برچسب ها: آرد سفید, تغذیه سالم, سویق, نان, نان جو, نان سبوس دار, نان گندم

مقالات مشابه

پل های ارتباطی

دفتر مرکزی قم: بلوار امین - بین کوچه 11 و 13

تلفن: 02532930344 - 09127553030

  • دانشنامه شفاسنتر
  • فروشگاه عسل حکیم
  • جامعة علوم القرآن